Vapaaehtoisilla meripelastajilla jälleen kiireinen kesä

Helsingistä käsin toimiva PV Aisko kiinnosti yleisöä Uivassa venenäyttelyssä Lauttasaaressa.

Vaikka vilkas veneilykesä on kääntynyt syksyyn jatkuu monilla veneilykausi vielä viikkojen ajan. Myös vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi jatkuu loka-marraskuun vaihteeseen ja paikoin pitempäänkin.

Meripelastajien kesä on ollut kiireisin Suomenlahdella, jossa on suoritettu lähes kolmannes (32 %) koko maan tehtävistä. Päijänteen ja Kokemäenjoen vesistöalueilla on hoidettu 22 % ja Saimaalla 21 % tehtävistä. Saaristomerellä tehtäviä on 17 % kokonaismäärästä ja Pohjanlahdella noin 8 %. Yksittäisistä yhdistyksistä eniten tehtäviä on kertynyt Helsingin Meripelastusyhdistykselle ja pelastusaluksista Turun Meripelastusyhdistyksen ABSOlle.

Pääosa vapaaehtoisten meripelastajien tehtävistä on eriasteisia avustustehtäviä, mutta myös kiireelliseen meripelastustehtävään on lähdetty tänä kesänä jo 264 kertaa. Meripelastajien tyyppillinen asiakas on huviveneilijä, joka on joutunut ongelmiin vesillä jonkinlaisen teknisen vian tai merimiestaidollisen virheen vuoksi. Kesän vilkkain meripelastuskuukausi oli perinteiseen tapaan heinäkuu, mutta lämpimät säät kasvattivat myös kesäkuun tehtävämääriä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana vapaaehtoisten meripelastajien tehtävämäärä on kasvanut tasaisesti. Pelastusalusten ympärivuorokautinen päivystys avovesikaudella ylläpidetään kokonaan palkatta tehtävällä vapaaehtoistyöllä. Meripelastusseuran ja sen jäsenyhdistysten tuottama arvo yhteiskunnalle nousee vuosittain 100 miljoonaan euroon, kun lasketaan vapaaehtoisten työn sekä pelastettujen ihmishenkien ja omaisuuden arvo yhteen. Lue toimitusjohtaja Jori Nordströmin blogi aiheesta.

Vapaaehtoiset meripelastajat ovat elokuun loppuun mennessä lähteneet pelastus- ja avustustehtäviin 1 539 kertaa ja auttaneet 3 421 vesilläliikkujaa. Seitsemän ihmistä on pelastettu todennäköiseltä menehtymiseltä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.