Hävikillä ruokittaisiin kaikki maailman nälkäiset nelinkertaisesti

Tänään 16.10. vietetään Maailman ruokapäivää muistuttamaan haasteista, joita köyhyys ja nälkä maailmassa aiheuttavat. Oikeastaan maapallolla ei kuitenkaan ole pulaa ruoasta. Joka vuosi pilaantuu tai heitetään roskiin ruokaa, jolla ruokittaisiin kaikki ne, joilla sitä on liian vähän, jopa nelinkertaisesti.

Samaan aikaan tuotamme käytännössä enemmän ruokaa kuin voisimme syödä. Kolmasosa kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin: ruokaa heitetään pois tai se pilaantuu matkalla tuottajalta kuluttajalle. Totuus on, että tällä määrällä ruokaa ruokittaisiin kaikki maailman nälkäiset ihmiset ei vaan kahteen kertaan, vaan jopa nelinkertaisesti (lähde: YK:n FAO-organisaatio).

Näin suuren ruokamäärän tuhlaamiseen on monia syitä: ylituotanto, sesonkivaihtelut ja haasteet kuljetuksissa. Yksi ratkaisu tähän olisi pitää huolta siitä, että kaikki tuotettu ruoka tavoittaa kuluttajat, sen sijaan, että ruoka päätyisi poltettavaksi tai roskiin.

“Lähtökohtamme on, että ruoka on tarkoitettu syötäväksi, ei tuhlattavaksi. Ylituotanto, sesonkituotteet ja ruoka, jolla voi olla lyhyt parasta ennen -päiväys, on lähes aina täysin syömäkelpoista. Sen pois heittäminen on taloudellisestikin suurta tuhlausta, ja ennen kaikkea siitä aiheutuu aivan turhaa kuormitusta ympäristölle”, sanoo Michaela Böckelman, Matsmartin Suomen-maajohtaja.

Ruokahävikki on iso ongelma ilmastolle, koska jopa 8 % maapallon kasvihuonepäästöistä syntyy hävikistä. Mutta on myös älytöntä heittää ruokaa pois samaan aikaan, kun niin moni näkee nälkää. Eurostatin mukaan yli 20 % EU:n kansalaisista asuu kotitaloudessa, joka on syrjäytynyt muusta yhteiskunnasta.

“Ruoka on iso ympäristökysymys, mutta meidän täytyy myös löytää ratkaisuja sille, miten kaikilla olisi tarpeeksi ruokaa saatavilla, ja että heillä olisi myös varaa siihen. Toivottavasti näistä asioita keskustellaan vilkkaasti tänään perjantaina”, toivoo Böckelman lopuksi.

Toimitusjohtaja Karl Andersson istumassa Matsmartin varastossa Tukholman lähistöllä Katrineholmissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.