Yli 25% panostaa tänä vuonna enemmän kesälomaansa

Yli 25% panostaa tänä vuonna enemmän kesälomaansa

Kesäbarometri 2018 on taas pureutunut kesälomalaisten kuluttajakäyttäytymiseen. Kyselyssä käy ilmi, että enemmän lomaansa panostavien määrä on kasvanut 26 % edellisvuoteen verrattuna. Saman verran rahaa lomaansa aikoo käyttää 40 % vastaajista. Eniten kesälomaan panostetaan Norjassa, Latviassa, Kroatiassa ja Meksikossa, joissa kaikissa aiotaan käyttää lomaan yli 60 % kuukausittaisesta palkasta.

Suomalaiset ovat edelleen tarkkoja euroistaan ja vastanneet, että aikovatkin käyttää kesälomaansa vain 39.7 % kuukausipalkastaan. Säästäväisten porukkaan liittyy myös Ruotsi, jossa kesälomaan suunnitellaan käytettävän 37.9 % palkasta, kun viime vuonna luku oli hieman alle 50 %. Vähiten rahaa lomailuunsa käyttävät puolalaiset ja brasilialaiset, jotka aikovat kuluttaa alle 15 % tuloistaan kesälomaansa.

”Suomalaisten panostus omaan kesälomakulutukseen vastaa melko hyvin viime vuoden maltillisia lukuja. Mielenkiintoista on myös huomata, että kotimaan matkailu on noussut suomalaisten kulutuskohteena ykkössijalle”, toteaa maajohtaja Outi Päivinen.

Rahaliikenne hoituu kortilla ja kännykällä

Pohjoismaat johtavat korttimyönteisyyttä: ruotsalaisista ja norjalaisista yli 70 % kertoi suosivansa kortteja käteisen sijaan. Kortit eivät tosin ole enää vain skandinaavien juttu, sillä yli 50 % kaikkien maiden vastaajista kertoi käyttävänsä mieluummin kortteja kuin käteistä tänä kesänä. Myös mobiilipankkipalvelut ovat vakiinnuttaneet asemansa. Yli 60 % kaikista vastaajista aikoi käyttää mobiilipankkia lomansa aikana ja ruotsalaisista, kanadalaisista, norjalaisista ja alankomaalaisista peräti 80 % kertoi hyödyntävänsä pankkien mobiilimahdollisuuksia.

Verkkoshoppailu oli suosituinta brittien ja espanjalaisten keskuudessa, kun taas suomalaiset yhdessä latvialaisten ja meksikolaisten kanssa suosivat mieluummin perinteisiä ostosmahdollisuuksia. Kaikista vastaajista noin kolmasosa aikoi shoppailla verkossa tänä kesänä.

”Uskon, että suomalaisten online-ostosten osuus tulee kasvamaan tulevina vuosina. Ostosten tekeminen mobiililaitteella mahdollistaa sen, että shoppailu ei ole sidottu aikaan eikä paikkaan, mikä on tärkeää esimerkiksi mökillä lomaillessa”, Outi Päivinen jatkaa.

Matkailijat käyttävät enemmän rahaa kuin viime vuonna

Kuten viime vuonna, myös tänä kesänä kotimaan matkailu on ulkomaanmatkailua suositumpaa. Vastaajista 11.3 % ilmoitti matkailevansa kotimaassa, kun vain 8.7 % kertoi lähtevänsä ulkomaille. Ihmiset ovat kuitenkin valmiita käyttämään matkallaan enemmän rahaa kuin viime vuonna: koko kesän budjetista lähes 40 % käytetään matkaan, mikä on 7 % enemmän kuin viime vuonna. Suomalaiset ovat yksi eniten matkaansa panostavista kansoista saksalaisten, bulgarialaisten ja puolalaisten ohella: Saksassa peräti 50.8 % kesän budjetista käytetään matkaan, Suomessa luku on 41.1 %. Bulgariassa matka nielee 45.8 % ja Puolassa 40.1. % kesän budjetista.

Ulkomailla rahaa kuluttavat eniten bulgarialaiset, brasilialaiset ja tanskalaiset. He käyttävät kuukausitulostaan 15–21 % ulkomaanmatkallaan. Norjalaiset ovat kaikista valmiimpia panostamaan hotellimajoitukseen, sillä 99.43 % norjalaisista on valmis maksamaan hotelliyöstä yli 100 €. Keski-Euroopassa Airbnb vaikuttaa vakiinnuttaneen suosiotaan, sillä saksalaisista jo 72.18 % aikoo käyttää sitä majoituspalvelunaan. Tsekkiläisistäkin 52.03 % ja bulgarialaisista 48.72 % suunnittelee majoittuvansa Airbnb:n kautta.

Matkailua, muotia ja mukavaa yhdessäoloa

Kotimaan matkailu oli aktiviteeteista suosituin, vaatteet ja kesämuoti sekä sosiaaliset aktiviteetit – kuten juhlat ja ravintoloissa käynti – seurasivat sen kannoilla. Budjetista 11.3 % aiottiin käyttää kotimaanmatkoihin, kun taas vaatteisiin sekä tapahtumiin molempiin noin 10 %. Urheilu tai ajan viettäminen perheen kanssa oli suosituinta Meksikossa, Kanadassa ja Tsekissä ja siihen aiottiin käyttää 9.2 %. Viidenneksi suosituinta vastaajien keskuudessa olivat sosiaaliset tapahtumat, joihin suunniteltiin 9.2 % panostusta. Puutarhanhoito oli listan kärjessä vain Latviassa, kun vielä viime vuonna useiden maiden vastaajat ilmoittivat sen suosituimmaksi aktiviteetikseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.