Kuukauden puheenaihe: Kuski hääti liputtoman lapsen kyydistä – kuinka sinä toimisit?

Facebookin ajauduttiin tiukkaan keskusteluun, kun eräs käyttäjä kertoi aloituksessaan, että bussikuski hääti pikkupojan bussista, koska hänen lippunsa ei enää ollut voimassa.

Päivityksen kirjoittaja kertoi myös toisesta tilanteessa, jossa pikkutyttö oli noussut kyytiin ”väärältä pysäkiltä”. Tyttö oli leimannut lipun sisäistä matkaa varten yhden pysäkin liian aikaisin, joten kuski oli käskenyt tätä tyttöä kävelemään seuraavalle pysäkille, joka oikeuttaa sisäisen liikenteen käytön.

Päivityksen aloittaja halusi muistuttaa vanhempia tarkistamaan lastensa matkalippujen voimassa olon aina aika ajoin, sillä lapsi ei välttämättä itse muista tätä. 

Ei aikaakaan, kun päivityksen alle syntyy runsaasti keskustelua:

– Kuljettaja ei ole velvollinen ottamaan kyytiinsä matkustajaa, joka ei voi maksaa matkaansa, vaikka niin kohtuuttomalta tuntuu. Minusta on vanhempien tehtävä varmistaa, että lapsen kortti on voimassa, tai matkarahaa löytyy. Näitä on päivässä tosi paljon. Ei ole oikein että lapsi oppii, että ilmaiseksi pääsee.

– Kuljettajalla voisi olla sen verran järkeä, että ei jättäisi lasta ottamatta kyytiin.

– On totta, että lasten vanhempien tulee huolehtia lastensa lipuista. Mutta se ei ole sen lapsen vika, että vanhemmat on unohtanut. Kuljen paljon julkisilla ja todella usein olen todistanut, kun kuskit päästävät kyytiin pieniä koululaisia, joilla lippu vanhentunut tai muuta vastaavaa, etenkin ulkomaalaiset kuskit. Ja se on todellakin oikein toimittu. Miettikää nyt, onko oikein jättää esimerkiksi talvella pakkasella ala-asteikäinen lapsi pysäkille, koska vanhemmat unohti ladata kortin. Mitä jos lapsella on vielä vaikka akku loppu puhelimesta?

– Eihän se kuskin vika ole, jos saldo on loppunut tai kortti on vanhentunut.

– Lasten kohdalla tulisi toimia toisella tapaa. Antaa huomautus, mutta viedä lapsi kuitenkin turvallisesti sinne minne hän aikoi mennä. Ei saa jättää pysäkille. Kyydistä pois jättäminen on edesvastuutonta meininkiä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.