Ihanien kohtaamisten joulupata

Joulukuun puolessavälissä tutut padat ilmestyvät katukuvaan. Onnistunut joulupatakeräys
vaatii lukuisien työntekijöiden ja vapaaehtoisten työpanoksen. Ilman vapaaehtoisia joulupatavahteja keräys ei ole mahdollinen.

Eräs näistä arvokkaista työntekijöistä on ohjelmasektorin assistentti Heidi Vuorenoja. Heidin ympärivuotiseen toimenkuvaan kuuluu avustuspyyntöjen käsittely niiltä paikkakunnilta, joissa ei ole Pelastusarmeijan osastoa tai sosiaalipisteitä. Lisäksi Heidi hoitaa Nummelan lomakotiin liittyviä toimistotöitä.

Joulupatakeräys on aivan oma lisänsä Heidin työnkuvaan. Tuleva keräys on Heidin neljäs.

– Joulua kohti vauhti kiihtyy! Välillä tuntuu, että joulu on joka päivä, Heidi naurahtaa.

– Tehtävät ovat moninaiset. Ensinnä ovat avustukset. Ihmiset lähettävät jouluavustushakemuksia ja minä käsittelen ne ja vastaan niihin. Haen luvat pääkaupunkiseudun joulupatapaikkoihin. Olen yhteydessä osastoihin. He hoitavat itsenäisesti paikalliset joulupatakeräykset, mutta tiettyjä asioita organisoidaan täältä päämajasta käsin. Muun muassa tilaamme avustuspakkaukset, jotka osastot jakavat paikallisesti.

Heidi korostaa, ettei hän tee tätä yksin. Keräys on aina suuri ryhmäpanos.

– Osastollamme sosiaalisen työn esimies Marja-Liisa Mäkelä on vastuussa järjestelyistä ja sosiaalisen työn toimistosihteeri Sylvia Lipponen on oikea joulupadan monitoiminainen, hän esimerkiksi valmistelee pääkaupunkiseudun padat kuljettajia varten. Patojen tyhjennyksestä ja tavaroiden kuljetuksesta on vastuu kierrätyksellä. Tulevaa keräystä alamme suunnitella jo vuoden alusta, ja mukana on Pelastusarmeijan markkinointitiimi, jonka kanssa suunnittelemme tulevaa markkinointia ja kehittelemme uudistuksia ja tempauksia.

– Tervetuloa patavahdiksi – se on ihanaa ja palkitsevaa. Ja muista – yhdestäkin tunnista on jo iso apu


Joulupatavahdit ovat toiminnan sydän

Ilman vapaaehtoisia joulupatavahteja keräys ei ole mahdollinen.

– Tämä on työni ytimessä. Kontaktoin aiempina vuosina mukana olleita ja otan yhteyttä joulupatasivuston kautta tulleisiin ilmoittautumisiin. Tarvetta vapaaehtoisille riittää! Vaikka Suomi on hyvinvointivaltio, niin meiltä tullut apu on tarpeen. Sen todistavat tuhannet avunpyynnöt.

Mitä joulupatavahtina olo antaa?

– Hyvää oloa, joulumieltä ja ihania kohtaamisia, Heidi toteaa hymyillen. – Kannattaa kokeilla! Monesti on käynyt niin, että kun käy kerran, haluaa palata uudestaan ja uudestaan.

Näin kävi Heidille itselleenkin…

– Ensikosketuksen sain tutustuttuani Pelastusarmeijaan Turussa kymmenisen vuotta sitten. Muuttaessani Helsinkiin tuli hiukan taukoa, mutta nyt olen ollut padalla useamman vuoden. Se on ihanaa, siellä tapaa niin monenlaisia ihmisiä. Toiset haluavat antaa lahjoituksen huomaamatta, ja toiset jäävät mielellään juttelemaan. Lapset ovat suloisia ja vanhemmat ihmiset tulevat kertomaan omia kokemuksiaan, miten Pelastusarmeija on auttanut heitä elämän varrella. Se on sydäntä lämmittävää.

Sydämellisyys onkin asia, mikä nousee monen joulupatavahdin kokemuksissa esiin. Itse muistan kahden vuoden takaa, miten kadun toisella puolella neljän pienen tytön ryhmä aloitti joululaulusikermän keräten kolikoita tonttulakkiin. Laulettuaan puolisen tuntia tytöt ylittivät kadun ja tyhjensivät tonttulakin sisällön pataan. Siinä oli raavaalla miehelläkin vaikeuksia olla herkistymättä. Heidi allekirjoittaa tämän:

– Joulupadalla tapahtuu kaikkea ihanaa, sydämellistä ja välillä hassuakin. Patavahtina on ollut vauvoja, lapsia, koiria… ei toki yksinään! Ja joulupukkikin on käynyt patavahtina! Mieleen tulee tarina patavahdista, jolla oli koira mukana, ja koira oli päättänyt, että padan alla oleva lahjakori on hänen petinsä. Kukaan ei ohittanut tätä pataa hymyilemättä. Joulupata tuo ihmisyyden kauniimman puolen esiin.

Heidi muistuttaa, että padalla oloa ei tarvitse jännittää. Ihmiset ovat ystävällisiä. Mutta jos tehtävä tuntuu vaikealta yksin, niin kaverin saa ottaa mukaan. Jokaisella padalla on myös oma vastuuhenkilönsä, joka opastaa patavahtiuteen.

Heidille työ joulupadan parissa tuntuu oikealta.

– Olen jouluihminen. Tykkään syksystäkin, kun se johdattelee jo joulun odotukseen. Ja tämä työ on niin palkitsevaa. Erityisesti kun kuulee, miten avustukset ovat tulleet tarpeeseen ja miten ne ovat tuoneet jouluiloa monelle perheelle ja yksinäiselle.

Heidi lähettää lämpimät jouluterveiset ja muistuttaa vielä:

– Tervetuloa patavahdiksi – se on ihanaa ja palkitsevaa. Ja muista – yhdestäkin tunnista on jo iso apu!

Teksti: Toni Kaarttinen
Kuvat:
Toni Kaarttinen

Ps. Joulupatakeräys on jo alkanut netissä: joulupata.fi


Padat ovat kaduilla ja kauppakeskuksissa 14.–23.12.
Bongaa Helsingissä myös liikkuvat joulupadat!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.