Patsastelua

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Hietaniemen hautausmaalle presidentti Mauno Koiviston haudalle valmistunut ja juhlallisesti vihitty muistopaasi hänen edeltäjänsä Urho Kekkosen läheisyyteen antaa aiheen pohdiskella, miten häntä ja häneen seuraajiaan aikanaan kunnioitetaan hautausmaiden ulkopuolella.

Patsaat pystytetään yleensä kuoleman jälkeen, jos kohta poikkeuksiakin on.

Kekkosella on Helsingissä paitsi vesiaihe Finlandia-talon tuntumassa, kaksi omaa nimikkokatua. Ylipormestari Raimo Ilaskivi muutti Kampinkadun Urho Kekkosen kaduksi ja Akateemisen Karjala-seuran keksintö oli vaihtaa Wladimirinkatu 1930-luvulla Kalevan kaduksi. Kekkosen perheasunto oli Tavastiaklubin ja Hämäläisosakunnan naapurissa.

Koivistolla on vaatimaton puiston nurkka Mechelininkadun ja Kesäkadun risteyksessä. Kun keskikaupungilla on ahdasta, Tellervo Koivistolta voitaisiin saada suositus muistomerkin paikaksi kotisaaresta Katajanokalta.

Martti Ahtisaarenkin elämäntyöstä osa toteutui ulkoministeriössä samalla saarella, mutta jos viitattaisiin hänen peruskoulutukseensa, Annankadun ja Kansakoulukadun kulmassa hyvää tilaa olisi Annantalon kauniin ja jyhkeän kivirakennuksen puistikossa. Hyvä vaihtoehto on Risto Rytin ja Lauri Kristian Relanderin patsaitten välinen kohta Ahtisaaren nykyisen asunnon ikkunan alla.

Tarja Halonen haluaisi arvatenkin häntä muistettavan Kallion kaupunginosassa, ei rantaviivalla vaan korkealla kukkuralla.

Riittävästi on aikaa varata myös Sauli Niinistölle sopiva muistomerkin paikka pääkaupungista. Salolaisilla lienee jo keskeinen alue katsottuna.

Annetaanko nyt kuitenkin olla. Päätökset syntyvät aikanaan, niinkuin Ståhlbergin ja Svinhufvudin pönöttävät patsaat Eduskuntatalon edessä ja Kallion hiukan siitä sivussa. Mannerheimin ratsastajapatsas ja Paasikiven paasi kadun toisella puolella ovat niin ikään aikansa kuvia.

Aikaansa kuvaavat erityisesti Rytin ja Relanderin muistomerkit. Sellaisilla kummallisilla rakennelmilla ei ole mitään yhtymäkohtaa näiden valtiomme päämiesten elämäntyöhön.

* * *

Hyvin monet muutkin ansioituneet suomalaiset ovat saaneet muistomerkin. Helsingissä on patsaita urheilunkin merkkihenkilöille, kuten Lasse Virenille Kisahallin ovella ja painija Väinö Kokkiselle saman talon eteisessä, Paavo Nurmelle ja Tahko Pihkalalle Olympiastadion sivustalla sekä nyrkkeilijä Gunnar Bärlundille kirkkopuistossa Vallilassa.

Kulttuurista on muistettu Runebergista, Lönnrothista, Topeliuksesta, Larin Paraskeesta ja Eino Leinosta alkaen Ida Ahlbergia, Tauno Paloa, Georg Malmstenia, Katri Valaa ja Stadin Arskaa Lapinlahden puistossa…

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.