Pohjois-Helsingin SPR:n lukukoira asukaskahvilan ilona

Oho mikä pörröinen karvaturri tervehtii tulijaa SPR:n paikallisosaston ulko-ovella Helsingin Kannelmäessä. Espanjanvesikoiran nimi on Voima, mutta hän ei olekaan ihan tavallinen lemmikki. Voima on lukukoira, joka usein vierailee kaikille asukkaille avoimessa Kohtaamiskahvilassa. Kohtaamiskahvila toimii SPR:n Pohjois-Helsingin osaston uudessa toimitilassa Kaustisenpolulla.

-Me olemme edelläkävijä. Suomen Kennelliiton kouluttamia lukukoiria toimii Suomessa muun muassa kirjastoissa, vanhusten palvelutaloissa ja kouluissa, mutta ei muissa Suomen Punaisen Ristin osastojen toiminnassa, kertoo SPR:n Pohjois-Helsingin paikallisosaston puheenjohtaja Katja Kuusela.

Lukukoiran kanssa lapset tai vaikkapa suomen kieltä opettelevat maahanmuuttajat voivat harjoitella lukemista ääneen. Lukukoira tulee viereen kuuntelemaan kun sille lukee kirjaa tai lehteä. Ja samalla koiraa voi välillä rapsuttaa.

-Kennelliiton kouluttama lukukoira on auttanut monia lapsia lukemaan. Aikuisille lukukoiran kanssa harjoittelu tuo rohkeutta vaikka vieraan kielen oppimiseen. Vastaavasti tämä tukee maahanmuuttajien kotoutumista, Katja Kuusela sanoo.

-Koira ei puutu ääntämisvirheisiin eikä keskeytä lukemista. Lukukoiran kanssa voi myös lukea itsekseen, ei ole pakko lukea ääneen, sanoo osaston tiedottaja Pirjo Aarniovuori.

Katja Kuusela on myös Voiman omistaja. Kuusela oli kouluttanut koiransa Kennelliitossa lukukoiraksi jo ennen kuin ehdotti osastolle, että koira voisi vierailla Kohtaamiskahvilassa.

-Osastomme tekee yhteistyötä Kennelliiton kanssa ja osastomme halusi tämän yhteistyön kautta tarjota Voiman lukukoiraksi, jotta SPR:n kohtaamiskahvilasta ja toimitilasta tulisi matalan kynnyksen paikka myös eläinrakkaille ihmisille, Kuusela jatkaa.

-Kun lenkkeilen koirani kanssa ja juttelen ihmisten kanssa, olen huomannut, että monilla on kaipuu koiraan, mutta he eivät voi itse hankkia koiraa.

Voima on ollut tähän mennessä mukana kahdessa kahvilaillassa, ja lisää lukijoita ja rapsuttajia kaivattaisiin.

-Kuka tahansa voi taustasta riippumatta tulla kahvilaan lukemaan Voimalle.

Lukukoira ja Kohtaamiskahvila ovat SPR:n Pohjois-Helsingin paikallisosaston uutuuksia. Osasto on muuttanut Patolasta Kannelmäen juna-aseman viereen ja uuden toimitilan avajaisia vietetään 27. marraskuuta. Samalla juhlitaan synttäreitä, sillä Pohjois-Helsingin osasto täyttää 65 vuotta.

-Osastomme on jäsenmäärältään SPR:n Uudenmaan ja Helsingin piirin suurin sekä koko Suomen kolmanneksi suurin. Meillä on jäseniä reilut 1800, Kuusela sanoo.

-Kannelmäki vaikuttaa mukavalta alueelta. Yritämme jatkossakin järjestää toimintaa koko osaston toimialueella, vaikka toimitila sijaitseekin Kannelmäessä, Kuusela sanoo.

Osaston toimialue yltää Konalasta Viikkiin ja Pitäjänmäestä Jakomäkeen.

Osasto pyörii täysin vapaaehtoisvoimin, ja vapaaehtoiset aikovat uhrata aikaansa tulevina pyhäpäivinäkin. Joulukahvila on auki Kannelmäen toimitilassa 25. 12. kello 14-17 ja myös uudenvuodenpäivänä kello 14-17 kahvila on avoinna.

Jani Jakonen