Vartiosaareen avarampi niitty ja pitkospuita

Vuosikymmeniä avoimena ollut Vartiosaaren niitty on Helsingin kaupungin mukaan pahasti umpeenkasvanut. Arvokasta muinaisniittyä on tarkoitus avata poistamalla puustoa niityltä.

Samalla hoidetaan viereisen viljelypalsta-alueen reunapuustoja siten, että valoa tulee enemmän viljelypalstoille. Lisäksi tehdään pienpuustonhoitoa Vartiosaaren pääreitin varrella.

Hoitotöiden ensimmäinen vaihe olisi tarkoitus toteuttaa vielä tämän syksyn aikana, tiedotti Helsingin kaupunki.

Jotta voidaan hyödyntää konekalustoa työn aikana, on ensimmäisen vaiheen työt saatava valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Ensimmäisessä vaiheessa tehdään pienpuuston hoitoa ja isomman puuston kaatoa sekä viljelypalsta-alueen reunoilta, että niittyalueelta sekä tehdään pienpuuston hoito pääreitin varrelle. Lisäksi siirretään koneellisesti runkoja ja risuja mahdollisimman paljon jo kasoille odottamaan keväällä käynnistyvää haketusta.

Puiden kaadot on tarkoitus tehdä tämän syksyn aikana, sillä kaupunki on sitoutunut noudattamaan lintujen pesintäkauden 1.4 – 31.7 ajan rauhoittamista Vartiosaaren puiden kaadon osalta.

Toinen vaihe käynnistyy keväällä, kun jäät ovat sulaneet ja saadaan taas miehet ja koneet saareen. Toisen vaiheen pääasialliset työt ovat niiden risujen ja runkojen kasaaminen, joita syksyllä ei ehditty kasaamaan sekä kaiken sen materiaalin hakettaminen joka ei kelpaa saarelaisille polttopuuksi.

Kolmannessa vaiheessa kevään ja kesän 2020 aikana hake levitetään Vartiosaaren poluille polkusuunnitelman mukaisesti ja samassa yhteydessä käynnistyy suunniteltujen polkujen rakenteiden uudisrakentaminen ja kunnostaminen. Luontopolulle rakennetaan muutamaan vaikeimpaan kohtaan portaita ja pitkospuita.

Työt on sovittu yhdessä Vartiosaariseuran ja asukasyhdistyksen kanssa sekä suunniteltu yhdessä Helsingin Merellisen työryhmän kanssa. Tämän syksyn aikana on pidetty useita maastokatselmuksia aiheen tiimoilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.