Vanha Rikhardinkadun kirjasto pitää pintansa: ”Oodi on meidän kirittäjämme”

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi on saanut ansaittua huomiota, mutta keskustassa toimii edelleen toinenkin suuri kirjasto.Se on Kaartinkaupungissa sijaitseva Helsingin vanhin yleinen kirjasto, joka on avattu vuonna 1882 – eli melkein 140 vuotta sitten.

Rikhardinkadun kirjastossa on perinteisten kirjastopalveluiden lisäksi lähes hengästyttävä määrä erilaista muutakin toimintaa. Rikhardinkadun kirjastossa pidetään tänä vuonna jopa Flamenco-festivaalit, kauhukulttuurin yleisötapahtuma ja lounaskonsertteja.

“Meillä järjestetään paljon erilaista toimintaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Tänä vuonna käynnistyi yhteistyö Helsingin Flamenco-festivaalin kanssa. Yhtenä tärppinä keväälle on myös kolmatta kertaa järjestettävä KauhuCon 6. – 7. 4. Myös vanhan musiikin lounaskonserttien sarja on löytänyt yleisönsä”, kertoo kirjastonjohtaja Heli Roisko.

Enter ry tarjoaa digiopastusta ja luentoja, digineuvontaa antaa maaliskuun loppuun saakka myös digitalkkari maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 9-15. Lisäksi kirjastossa kokoontuu lukupiirejä ja kinopiiri, ja kirjasto tarjoaa myös näyttelytiloja.

“Tapahtumat ja tilojen tarjoaminen tapahtumille on nykyisin olennainen osa kirjastojen toimintaa. Monipuolisella toiminnalla toteutamme kirjastolain yleisille kirjastoille antamaa tehtävää tarjota pääsyä aineistoihin, tietoon ja kulttuurisisältöihin, edistää lukemista ja kirjallisuutta sekä tarjota tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan”, Heli Roisko kertoo.

“Emme ole myöskään unohtaneet perinteisempiä monipuoliseen kokoelmaan, tietopalveluun ja tiedon hankintaan liittyviä tehtäviä”.

Heli Roisko tähdentää, että uusi keskustakirjasto Oodi ei ole kilpailija, vaan molemmat kirjastot täydentävät toisiaan.

“Näkisin, että Oodi on Rikhardinkadun kirjastolle mainio kirittäjä. Vaikka meiltäkin on vähentynyt Oodin myötä henkilökuntaa, suunnittelemme juuri tämän vuoden toimintaa. Olemme käynnistämässä muun muassa Helsinki-päivänä avautuvan kesäpihan suunnittelua ja toivomme kovasti myös asiakkailta ja lähiseudun asukkailta ideoita ohjelmaan. Muutenkin haluamme kehittää toimintaamme yhdessä asiakkaidemme kanssa”.

Roiskon mukaan Rikhardinkadun kirjaston kävijä- ja lainausmäärissä on ollut pientä laskua viime viikkoina Oodin avaamisen jälkeen.

“Mutta muutos ei ole merkittävä. Toistaiseksi on mahdotonta vetää lukujen perusteella pysyviä johtopäätöksiä”.

Jani Jakonen