Kaksi rukousta

Martti Huhtamäki. Valtion journalismipalkinnolla palkittu Ilta-Sanomien ex-päätoimittaja

Suomi on ihana maa, mutta täällä asuu epäluuloinen kansa. Kun kansainväliset tutkimukset osoittavat, että täällä 0,07 prosentin markkinaosuudella asuvat ihmiset muodostavat maailman onnellisimman kansan, kukaan ei sitä usko.

Myöskään turvallisuustutkimus ei vakuuta. Kuinka kansakunta voikaan olla turvassa. kun Oulussa on raiskattu hyväuskoisia teinityttöjä ja joitakin tutkimuksia on meneillä myös Helsingissä. Turkuun muuttanut terroristi puukotti torilla hengiltä kaksi torille osunutta turistia.

Köyhyys kukoistaa ja vanhukset putoilevat yksityisissä hoitokodeissa sängyistä. Yhden arvellaan kuolleen. Julkisissa laitoksissa sellaista ei onneksi ole tämän vaalikauden aikana koettu.

On selvä asia, että ainoastaan köyhien puolesta taistelevat poliitikot ovat oikeassa. Kun neljässä vuodessa töihin on päässyt 140 000 uutta työkykyistä, riman alle jääneet ovat entistä köyhempiä muuhun kansanosaan verrattuna ja tasa-arvo järkkyy.

Eivätkä kaikki töissä käyvätkään ole tyytyväisiä. He ovat huolissaan lastensa päivähoidosta, sillä hoitajillakin saattaa olla influenssaa eikä sairaana saa mennä töihin. Sellaisia tapauksia on vähän väliä, että yhdellä hoitajalla on vastuullaan enemmän kuin lain mukaiset neljä lasta.

Kotihoidossa etenkään Pohjois-Pohjanmaalla tätä ongelmaa ei ole. Kahdeksanlapsisissa perheissä riittää yksi äiti.

* * *

Helsingissä viime aikoina ongelmia on tuottanut lumi. Lasten pitää päiväunien lisäksi myös ulkoilla. Vaikka päivittäin yli 5000 autokuormaa on kärrätty kaatopaikoille ja 400 puskutraktoria aukoo väyliä erityisesti busseille ja pyöräilijöille, lastentarhoissa on pelko, että pienimmät lapset hukkuvat lumeen.

Kun aura-autot jylläävät kapeilla kaduilla, ne hautaavat yksityisautoja yhden yön aikana niin vahvalla lisälumella, että pysäköintipalvelijoiden on työlästä kaivaa sakkolappua tuulilasiin.

Suomalaiset eivät ole erityisen uskonnollisia, mutta kahta asiaa me rukoilemme; joulukuussa anotaan lunta ja helmikuussa sen pikaista sulamista.

MARTTI HUHTAMÄKI

m.h.huhtamaki@gmail.com

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.