Töölössä kaadetaan 1930-luvun katupuita

Hesperian esplanadin kaadettavat puut sijaitsevat Taivallahden leikkipuiston lähellä. Kuva: Mikko Turunen / Helsingin kaupunki.

Hesperian esplanadilta Runeberginkadun ja Merikannontien väliseltä osuudelta joudutaan poistamaan 16 jalavanpakurin lahottamaa vuorijalavaa. Kaupungin mukaan jalavat kaadetaan turvallisuussyistä, sillä pääosa poistettavista puista kasvaa Taivallahden leikkipuiston lähituntumassa. Puiden kaatamisen lisäksi 16 puun latvuksia joudutaan pienentämään.

– Nyt poistettavat puut ovat todennäköisesti kärsineet vuoden 2018 kuumasta kesästä. Kuivuus ja helle vaikeuttavat puun yhteyttämistä ja tauti saa siitä helpommin yliotteen, kertoo puuasiantuntija Juha Raisio kaupungin tiedotteessa.

Jalavanpakuri-lahottajasieni on kalvanut erityisesti puiden latvushaaroja ja isoja oksia. Sieni voi heikentää myös puun runkoa. Se tarttuu puuhun latvuksen avoimista oksanarvista ja kuolleiden oksien kautta.

– Niistä laho levittäytyy vähitellen puun runkoon. Pahimmat lahokohdat ovat runkojen ja latvan yläosissa. Puun tyvellä ja kaadetun puun kannossa lahoa ei välttämättä näy ollenkaan, Helsingin kaupunki tiedotti.

Lahonneet rungon ja latvuksen osat murtuvat tuulella ja aiheuttavat vaaratilanteita romahtaessaan hallitsemattomasti.

Hesperian esplanadin vuorijalaville jalavanpakuri on kaupungin mukaan aiheuttanut erityisen paljon vahinkoa. Niiden latvuksia on pakurin aiheuttaman lahon vuoksi jouduttu pienentämään ja puita poistamaan jo aikaisemminkin. Nyt kaadettavat puut on istutettu 1930-luvulla.

– Jalavapuu on päätymässä osin arvoiseensa jatkokäyttöön, sillä mahdollisesti ehjiä rungonosia on menossa puusepille ja rummunrakentajille.

Vuorijalavat kaadetaan kevättalven aikana maan ollessa jäässä, jotta raskaat koneet eivät riko herkkiä puistoalueita.
Kaadettavien 16 puun tilalle istutetaan korvaavat puut vuoden 2021 aikana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.