Jan Vapaavuori isännöi viimeisen pormestarin asukasiltansa

Jan Vapaavuori. Kuvaaja: Pertti Nisonen

Arabianrannan, Kumpulan ja Toukolan asukkaille pidetty Helsingin pormestarin asukasilta oli viimeinen pormestarin asukasilta, jonka Jan Vapaavuori isännöi.

Jan Vapaavuoren viimeistä kertaa isännöimä pormestarin asukasilta järjestettiin Arabianrannan, Kumpulan ja Toukolan asukkaille 4. maaliskuuta 2021.

Helsingin kaupungin pormestari vaihtuu seuraavien kuntavaalien jälkeen.

Vapaavuoren viimeinen asukasilta pidettiin kokonaan etänä videoyhteydellä Helsinki-kanavan kautta.

– Tervetuloa pormestarin asukasiltaan, joka tällä kertaa järjestetään Arabianrannassa, Kumpulassa ja Toukolassa. Täytyy myöntää, että tuntuu hieman hassulta sanoa näin kun on itse täällä kaupungintalolla, Jan Vapaavuori sanoi.

Ennen koronarajoituksia pormestarin asukasillat pidettiin alueilla, esimerkiksi koulujen juhlasaleissa.

Vapaavuori nosti avauspuheenvuorossaan esille pormestarin asukasiltojen pitkän perinteen. Niitä on pidetty Helsingissä yhtäjaksoisesti yli 40 vuoden ajan. Vapaavuori on itse isännöinyt pormestarin asukasiltoja vajaa neljä vuotta, sillä hän nousi Helsingin pormestariksi huhtikuun 2017 kuntavaalien myötä.

– Minun pormestarikaudellani asukasiltoja on pidetty joka vuosi useampia. Tämä on ensimmäinen kerta kun asukasilta pidetään kokonaan etänä. Viimeksi Kannelmäessä pormestarin asukasilta pidettiin hybridinä.

Lokakuussa 2020 Kannelmäen peruskoulussa pidettyyn asukasiltaan oli ennakkoilmoittautuminen, sillä paikan päälle otettiin vain rajoitettu määrä ihmisiä, ja suosituksena oli, että tilaisuuteen osallistuttaisiin etäyhteydellä.

Arabianrannan, Kumpulan ja Toukolan yhteisessä asukasillassa Vapaavuori muisteli, että asukasillat ovat aina olleet tärkeitä eri kaupunginosien asukkaille. Hänen aikanaan esille ovat nousseet osin aina samat teemat, kuten koulut, päiväkodit, liikenne ja joukkoliikenne.

– Kaupungin kasvu on puhuttanut jokaisessa asukasillassa, jonka minä olen järjestänyt. Ja sitten on toki ollut vaihteleva määrä muita teemoja.

Arabianrannan, Kumpulan ja Toukolan asukasillassa esille nousivat esimerkiksi Arabian peruskoulun tilanahtaus ja Arabianrannan rantapuiston kehittäminen.

Asukkaat seurasivat suoraa lähetystä kotisohvillaan ja esittivät kysymyksiään viestiseinän kautta. Lisäksi asukkaat olivat saaneet lähettää kysymyksiään etukäteen. Kaupungin eri toimialojen asiantuntijat olivat koolla kaupungintalolla Vapaavuoren tykönä ja vastasivat asukkaiden kysymyksiin.

Asukasillan lopuksi Vapaavuori ei heittänyt varsinaisia hyvästejä, mutta hän kiitteli Helsinkiä ehdottomasti yhdeksi maailman hienoimmaksi kaupungiksi.

– Se, että Helsinki on niin hieno kaupunki, on vain osittain kaupunkiorganisaation ansiota. Paljon isompi ansio kuuluu ihmisille, jotka haluavat nähdä vaivaa ja panostaa joko oman lähiympäristönsä tai pikkaisen laajemmin koko kaupungin hyvinvoinnin eteen.

– Siitäkin tulokulmasta nämä asukasillat ovat tärkeitä, koska nämä osaltaan vahvistavat yhteisöllisyyttä ja paikallisylpeyttä. Asukasillat saavat meidät pysähtymään ja miettimään, että ehkä juuri minä voin myös toimia paremman, mukavamman ja toimivamman kaupungin puolesta.

Jani Jakonen

Arabian rantapuistoon toivotaan laituria ja kahvilaa

Arabianrannan rantapuisto kaipaa kehittämistä. Asukasillassa kysyttiin, mitä tapahtui asemakaavassa olleelle laiturille Kaj Franckin kadun kohdalla?

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan Mikko Ahon mukaan rantapuiston kehittämisestä on keskusteltu vuosia.

– On ollut erilaisia hankkeita, jotka ovat enemmän tai vähemmän kaatuneet taloudelliseen yhtälöön. Arabian rantapuisto on äärimmäisen vaikeaa aluetta perustamisolosuhteiltaan. Kiinteiden rakenteiden rakentaminen suhteessa volyymiin, jota haetaan, on suhteellisen kallista, Mikko Aho kertoi asukasillan seuraajille.

Asukkaat ovat toivoneet Arabianrannan rantapuistoon rantakahvilaa, terassia, uintipaikkaa, laituria soutuveneille sekä senioreille sopivia ulkoliikuntapaikkoja ja penkkejä.

– Me olemme kuitenkin aloittamassa tämän vuoden aikana hoito- ja käyttösuunnitelman laatimisen alueelle. Suunnitelmassa ratkotaan myös jalankulun ja pyöräilyn jäsentymättömyyttä rantapuiston alueella. Samassa yhteydessä asukkaiden kanssa mietitään, miten ja minkälaisia kiinteitä rakenteita sinne voidaan mahdollisesti sijoittaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.