Töölön ja Meilahden seurakunnat suunnittelevat yhdistymistä

Töölön ja Meilahden seurakuntaneuvostot ovat päättäneet aloittaa selvityksen seurakuntien yhdistymisestä vuoden 2019 alusta. Varsinainen aloite yhdistymisestä tehdään alkusyksystä. Jäsenmäärä noussee yli 30 000:een.

Yhdistymisaloitteen toteutuessa pohjoiseen kantakaupunkiin syntyisi vuoden 2019 alussa noin 27 000 jäsenen seurakunta: siihen kuuluisivat asukkaat nykyisen Töölön (14 500 jäsentä) ja Meilahden (12 000 jäsentä) alueilta. Keski-Pasilan uuden kaupunginosan valmistuttua jäsenmäärä noussee seuraavalla vuosikymmenellä yli 30 000:een.

”Hallinnollisesti Meilahti yhdistettäisiin Töölöön. Palaisimme ikään kuin juurillemme, sillä Töölö on vanha emäseurakunta, josta Meilahti erotettiin itsenäiseksi vuonna 1956”, Meilahden kirkkoherra Hannu Ronimus sanoo.

”Yhdistymisselvityksen taustalla ovat sekä toiminnalliset että taloudelliset syyt”, Töölön kirkkoherra Auvo Naukkarinen jatkaa.

”Tulevaisuudessa isommalla seurakunnalla on paremmat mahdollisuudet palvella alueensa asukkaita. Pystymme paremmin kohdentamaan osaamista ja työvoimaa sinne, missä tarvetta on. Säästämme myös hallinnon kustannuksissa.”

Hannu Ronimus muistuttaa, että Töölö ja Meilahti sekä rakenteilla oleva Pasila ovat kaupunkirakenteeltaan ja väestöltään varsin samanlaisia: ”Yhteistä meille on kompakti kantakaupungin asuminen.”

Yhdistyneellä seurakunnalla on kolme kirkkoa: Meilahden kirkko (mukaan lukien lasten Tuomaankirkko), Temppeliaukion kirkko ja Töölön kirkko. Keski-Pasilaan tulee lisäksi Triplan seurakuntakeskus.

Miten aloite etenee?

Meilahden ja Töölön seurakuntaneuvostot ovat jo käsitelleet ja tehneet myönteiset päätökset selvittelyn aloittamisesta. Tavoitteena on, että ne tekevät samansisältöiset aloitteet yhdistymisestä syksyllä 2017.

Aloitteet lähetetään Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin, joka pyytää aloitteeseen lausunnon Helsingin seurakuntien yhteiseltä kirkkovaltuustolta. Tämän jälkeen kapituli lähettää yhdistymisesityksen eli virallisesti ilmaistuna esityksen seurakuntajaon muuttamisesta kirkkohallitukseen, jonka täysistunto sitten päättää asiasta.

Jos kirkkohallitus ehtii käsitellä asian keväällä 2018, saman vuoden syksyn seurakuntavaaleissa päästäisin valitsemaan jo uuden, yhdistyneen seurakunnan luottamushenkilöt eli seurakuntaneuvoston jäsenet ja alueen edustajat yhteiseen kirkkovaltuustoon. Yhdistyminen tulisi voimaan vuoden 2019 alusta.

Kuvassa Töölön kirkko Kuva: Harri Hemmilä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.