Senaatintorin valaistus uusitaan

Senaatintorille rakennetaan uusi valaistus, jonka tavoitteena on yhtenäistää arvokkaan kaupunkitilan ilmettä.

Maanrakennustyöt pyritään saamaan valmiiksi loppuvuoden 2021 aikana.

Senaatintorille asennetaan rakennustöiden ajaksi väliaikainen valaistus. Varsinainen lopullinen valaistus valmistuu alkuvuodesta 2022, kun uudet valaisinpylväät ovat saapuneet.
Valaistuksen uusiminen on mittava urakka, sillä työmaa-alueena on koko Senaatintorin ympäristö.

Senaatintori on yksi Suomen arvokkaimmista kaupunkitiloista ja valokuvatuimmista paikoista. Uuden valaistuksen ansiosta myös torin yöllisestä ilmeestä tulee huoliteltu kokonaisuus, tiedotti Helsingin kaupunki.

Pylväisiin asennetaan katu- ja torivalaisinten lisäksi julkisivuvalaisimet, jolloin Senaatintoria ympäröivien rakennusten julkisivut saadaan kauniisti esille osaksi kaupunkikuvaa.

– Nykyiset valaisinpylväät ovat peräisin 80-luvulta. Valaistuksen uusimisen yhteydessä myös pylväisiin sijoitetut tapahtumasähköpisteet uudistetaan paremmin vastaamaan tämän päivän tarpeita, kertoo yksikön päällikkö Olli Markkanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Nykyiset Aleksanteri II:n patsaan ympärillä olevat valaisimet jäävät ennalleen.

Helsingin kaupunki järjesti vuonna 2018 avoimen suunnittelukilpailun uudesta valaistuksesta. Futudesign Oy:n ehdotus ”Happy Together” vei voiton sulavalinjaisella ja minimalistisella muotoilullaan.

-Senaatintorin valaisinpylväät ovat aina edustaneet oman aikansa muotoilua. Uusien pylväiden hillitty, minimalistinen muotokieli pysyy hienovaraisesti Engelin arkkitehtuurin taustalla, mutta on vahvasti tätä päivää ja tuo Senaatintorin arkkitehtuuriin ajallista kerroksellisuutta. Vertikaalit valot ja varjopinnat tekevät pylväästä linjakkaan ja kevyennäköisen, kertoo Futudesignin muotoilija Iikka Airas.