Rakentamispalkinnon 2018 saanut Lasipalatsi oli vuosikymmeniä purku-uhassa

Helsingin kaupungin Rakentamisen Ruusu 2018 -palkinto on myönnetty Amos Rexin taidemuseolle ja Lasipalatsin peruskorjaukselle.

Palkintoperustelujen mukaan Amos Rex on luonut kulttimaineessa olevan Lasipalatsin yhteyteen kansainvälisen tason taidemuseon sekä rohkean kaupunkiaukion. Niiden suunnittelu, rakennuttaminen ja toteutus edustavat korkealuokkaista tilaajan ja suunnitteluosapuolten yhteistoimintaa.

Uuden maanalaisen Amos Rexin taidemuseon rakentamisen yhteydessä myös korjattiin vanha Lasipalatsi huolellisesti ja harkitusti. Myös Lasipalatsin aukio, jossa aikoinaan sijaitsi kaukobussien lähtölaiturit, uudistettiin perusteellisesti.

Lasipalatsi rakennettiin alun perin vuonna 1936 ja se oli tarkoitettu tilapäiseksi rakennukseksi, jonka piti palvella olympialaisten vieraita vuonna 1940. Helsingin Olympialaiset kuitenkin siirtyivät sotien takia vuoteen 1952. Sen jälkeen Lasipalatsi piti purkaa uuden liiketalon tieltä. Purkusuunnitelmat lykkääntyivät vuosikymmeniä ja Lasipalatsi ehti rapistua.

Rakentamisen Ruusulla Helsingin kaupunki nostaa vuosittain esiin ajankohtaista ja poikkeuksellisen laadukasta rakennettuun ympäristöön liittyvää työtä. Palkittavat valitsee Helsingin kaupungin ympäristö- ja lupajaosto.

Rakentamisen Ruusu -kunniamaininta 2018 on myönnetty vastaavan työnjohtajan Harri Salon työuralle.