Puutalo vuodelta 1839 aiotaan suojella Kruununhaassa

Pohjoisranta 12 sisäpiha historiallisessa 1950-luvun valokuvassa. Kuva: Eino Heinonen / Helsingin kaupunginmuseo

Kolme sisäpihalla sijaitsevaa vanhaa rakennusta on tarkoitus suojella Pohjoisrannassa.

Osoitteessa Pohjoisranta 12 sijaitseva, vuonna 1839 valmistunut empirepuutalo aiotaan suojella asemakaavalla.

Tässä kaavamuutoksessa on tarkoitus suojella myös samalla sisäpihalla sijaitsevat uusrenessanssityylinen asuinkerrostalo vuodelta 1889 sekä ulkorakennus 1900-luvun alusta.

– Tontin sisäpihan rakennukset ovat vanhimpia säilyneitä sisäpihan rakennuksia Kruununhaassa. Vuoden 1839 rakennus on yksi viimeisimpiä ja vanhimpia säilyneitä empirepuurakennuksia Helsingin kantakaupungissa, kerrotaan asemakaavaehdotuksen selostuksessa.

Aikoinaan talonmiehen asuinpaikkana toimineen empirepuutalon suunnittelija ei ole kaupungin mukaan tiedossa.

Uusrenessanssityylisen nelikerroksisen asuinkerrostalon on suunnitellut Magnus Schjerfbeck, ja myös talon kaksi porrashuonetta on tarkoitus suojella kaavamuutoksella.

– Helsingin kaupungin museo on arvioinut vuonna 2020 tehdyssä porrashuoneinventoinnissaan, että kadunvarren rakennuksen keittiöporras on erittäin hyvin säilynyt 1800-luvun keittiöporras autenttisine pintoineen. Rakennuksen pääporras on arvioitu erittäin hyvin alkuperäisyytensä säilyttäneeksi kokonaistaideteokseksi, jolla on merkittävä rakennustaiteellinen ja historiallinen arvo, todetaan kaavaehdotuksen selostuksessa.

Kaksikerroksisen ulkorakennuksen on suunnitellut arkkitehti Waldemar Aspelin. Rakennus muutettiin ateljeekäyttöön 1930-luvulla ja nykyisin se on toimistokäytössä.

Asemakaavan muutosehdotus asetettiin yleisön nähtäville helmikuussa 2024.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.