Osa Hanasaaren voimalaitosalueen rakennuksista puretaan

Ilmakuva Hanasaaren voimalaitoksesta. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Massiivinen Hanasaaren B-voimalaitosrakennus pyritään säilyttämään, mutta voimalaitosalueelta puretaan osa sivurakennuksista.

Tähän mennessä tehtyjen selvitysten perusteella on päädytty siihen, että viime keväänä energiantuotannon lopettanut Hanasaaren voimalaitosrakennus voisi olla säilytettävissä ja sille olisi löydettävissä käyttöä myös tulevaisuudessa.

Uusiokäytön mahdollisuuksia tullaan nyt selvittämään tarkemmin.

– Parhaimmillaan sijainniltaan näin keskeinen ja arkkitehtonisesti kiinnostava teollinen miljöö voi tarjota merkittävää potentiaalia koko kaupungin näkökulmasta. Maailmalla on useita esimerkkejä vanhoista voimalaitoksista, joista on kehitetty hyvinkin vetovoimaisia kohteita. Helsinki tutkii nyt perusteellisesti Hanasaaren tarjoamat mahdollisuudet, pohtii Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris tiedotteessa.

Voimalaitoksen tulevaa käyttöä ei ole vielä ratkaistu.

Kaupunki teettää jatkoselvityksiä, joiden tarkoituksena on tuottaa lisätietoa ja varmistaa se, voidaanko voimalaitosrakennus säilyttää osana alueen jatkokehitystä.

Tiedossa on, että alueen maaperä on haasteellinen. Myös rakennuksen perustusten ja muiden rakenteiden kuntoa tullaan tutkimaan lisää.

– Voimalaitoksen tulevasta käytöstä tullaan näillä näkymin järjestämään kilpailu. Tarkastelemme myös voimalan väliaikaiskäytön mahdollisuuksia, kertoo voimalaitoksen jatkokäytön suunnittelusta vastaava projektinjohtaja Päivi Hietanen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

Itse voimalaitosrakennus, sen etualalla sijaitseva sosiaalirakennus sekä keskeisiä osia prosessilaitteista pyritään säilyttämään.

Alueelta tullaan purkamaan esimerkiksi laboratorio- ja konepajarakennukset ja muita sekundäärisiä rakennuksia. Nämä purkutyöt käynnistyvät kaupungin tiedotteen mukaan vielä loppuvuoden aikana.

– Helen Oy vastaa purkutöistä ja viestii niiden mahdollisista vaikutuksista tarkemmin sitä mukaa kun työt etenevät. Kaiken kaikkiaan purkutyöt tulevat kestämään noin puolitoista vuotta, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Helen jatkaa toimintaansa voimalaitoksen viereen kaavoitetulla energiakorttelin alueella. Uusi asemakaava mahdollistaa korttelin käytön erilaisten uusiutuvien energiamuotojen tuotantoon hiilineutraaliustavoitteiden mukaisesti.

Hanasaaren voimalaitoksen muuntajat tullaan huoltamaan ja sijoittamaan Energiakorttelin alueelle, jossa ne palvelevat edelleen lämpökeskuksen tiloihin sijoitettavia uusia sähkökattiloita.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.