Päärautatieasemasta määränpää – uudistushanke etenee Helsingin ytimessä

Päärautatieasema palvelee jatkossa entistä paremmin myös viihtyisänä kohtaamispaikkana, jonne tullaan viipymään ja viettämään aikaa. Keskushalliin avautuvat uudet liiketilat ovat monivuotisen uudistushankkeen seuraava näkyvä etappi. Myös entiseen lipunmyyntihalliin on tulossa lisää toivottuja kahvila- ja ravintolapalveluita, ja siihen saakka ainutlaatuisessa tilassa voi nauttia Kulttuurihallin antimista.

Arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema satavuotias Päärautatieasema on yksi Helsingin merkittävimmistä maamerkeistä, joka tunnustetaan myös kansainvälisesti yhdeksi maailman kauneimmista rautatieasemista. Lisäksi kyseessä on maan vilkkain rakennus jopa neljännesmiljoonalla päivittäisellä kävijällään.

– Päärautatieasema on vuodesta 1919 palvellut junamatkustajia, kaupunkilaisia ja turisteja ajassa eläen ja tarpeisiin muuntuen. Haluamme viedä kansallisen ylpeydenaiheen seuraavalle vuosisadalle elämänsä kunnossa. Asema uudistuu vaiheittain ja huolella, arvokasta rakennusperintöä kunnioittaen, VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen taustoittaa.

– Tavoitteenamme on rakentaa Suomen vilkkaimmasta liikenteen solmukohdasta myös viihtyisämpi kohtaamispaikka, joka vastaa sekä matkustajien ja ohikulkijoiden että keskustassa aikaa viettävien tarpeisiin. Tästä syystä olemme lähteneet kehittämään ja uudistamaan Päärautatieasemaa ja tuomaan sinne valikoituja uusia palveluita. Työssä tukee myös aseman uusi brändi-ilme logoineen, hän jatkaa.

Tarjontaa kulttuurista hyvään ruokaan ja juomaan

Keskushalliin, Kaivokadun pääovien ja metron sisäänkäynnin läheisyyteen, avataan uudet liiketilat niin sanottujen mutterikioskien viereen. Syyskuun puolestavälistä lähtien ovensa avaavat aseman uudet toimijat Isey Skyr Bar ja Jungle Juice Bar, jotka täydentävät erityisesti liikkeellä olevien asiakkaiden ruoka- ja juomapalvelutarjontaa mukaan otettavilla tuotteilla. Tänä päivänä helppous ja nopeus sekä vastuullisuus ja terveellisyys ovat juuri niitä asioita, joita monet arvostavat ja toivovat.

– Myös alkuperäiset ja suojellut mutterikioskit, jotka ovat esimerkki asemarakennuksessa nähtävästä taidokkaasta sisustuksesta ja käsityöstä, palaavat huolellisen entisöinnin jälkeen Keskushalliin. Mutterikioskit on kunnostettu ja tammiosat korjattu. Kioskeja on tarkoitus käyttää jatkossa opastus- ja kampanjointitarkoituksissa, Jääskeläinen kertoo.

Seuraavassa vaiheessa Päärautatieaseman kehityshankkeessa katse kiinnittyy entisen lipunmyyntihallin tiloihin. Tällä hetkellä tilassa toimii pop-up-periaatteella Kulttuurihalli, joka on tuonut ydinkeskustaan monipuolisen ja tasokkaan kattauksen erilaisia tapahtumia ja vaihtuvia näyttelyitä. Parhaillaan Kulttuurihallissa nähdään valaisininstallaatio ja Helene Schjerfbeckin innoittama taidenäyttely. Uudenlainen konsepti on toteutettu yhteistyössä Luovi Productionin kanssa, ja kulttuuritarjonnasta pääsee nauttimaan kahvikupposen äärellä vielä alkuvuoteen 2021.

Lipunmyynniltä vapautuneeseen ainutlaatuiseen tilaan on ensi vuoden aikana tulossa lisää toivottuja kahvila- ja ravintolapalveluja viihtyisine terasseineen. Alun alkaen halli itse asiassa palveli toisen ja kolmannen luokan matkustajien ravintola- ja odotustilana. Ilmanvaihdon konehuoneen rakentaminen on jo alkanut hallin yläpuolella, ja myös Kaivokadun puoleinen läntinen terassi on rajattu työmaa-alueeksi.

Kiinteistö palveluineen kehittyy kaupungin sykkeessä

VR:n lipunmyynnin muuttaminen aseman länsisiipeen viime vuoden lopulla oli ensimmäinen näkyvä askel Päärautatieaseman uudistamisessa ja aseman kehityshankkeessa. Länsisiipeen on keskitetty matkustajia varten lähekkäin niin VR:n asiakaspalvelu, HSL:n asiakaspalvelu kuin Helsingin kaupungin matkailuneuvonta.

Myös itäsiiven hallintorakennuksen ja VR Groupin entisen pääkonttorin tiloihin tulevan hotellin rakentaminen etenee hyvää vauhtia. Alkuvuodesta 2021 paraatipaikalle aivan Päärautatieaseman kylkeen avaa ovensa kokonaan uusi hotelli-, ravintola- ja juhlakokonaisuus Scandic Grand Central Helsinki -hotelli, jossa on lähes 500 huonetta niin alkuperäisessä jugendrakennuksessa kuin uudisosassa.

– Asemalla ja sen ympäristössä vaiheittain etenevät uudistustyöt ovat tuoneet työmaakylttejä näkösälle, ja ne aiheuttavat myös joitakin väliaikaisia muutoksia esimerkiksi kulkureitteihin, WC-tilojen käyttöön sekä matkatavarasäilytykseen. Tekeillä olevat parannukset kiinteistöön sekä sen viihtyisyyteen ja palveluihin kuitenkin ilahduttavat asiakkaita pidemmällä aikavälillä, Jääskeläinen luottaa.

Myös ympäristönäkökohdat on huomioitu asemakiinteistössä toteutetuissa muutoksissa. Päärautatieasemalla käytettävä energia on nykyisin matkustajajunaliikenteen tapaan hiilineutraalia ja uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua, niin lämmityksen, jäähdytyksen kuin sähkön käytön osalta. Päärautatieasema on myös liitetty Siemensin virtuaalivoimalaitospalveluun, ja siten asema toimii osana sähkömarkkinoiden joustoa.

Helsingin rautatieasema Kaivokadulta kuvattuna. Kuvaaja S. Mesilaakso

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.