OmaStadi: talviuintipaikka Laajasaloon

Helsinkiläiset äänestivät OmaStadin lokakuisessa äänestyksessä sadoista ehdotuksista mieleisensä. Toteutukseen äänestettiin koko Helsingissä 75 ehdotusta.

Helsingin kaakkoisen suurpiirin ehdotuksista toteutukseen valittiin äänestystuloksen ja käytettävissä olevan rahamäärän perusteella kaikkiaan viisi ehdotusta.

Eniten ääniä kaakkoisessa suurpiirissä sai ehdotus Roihuvuoren Tuhkimopuiston kunnostamisesta. Ääniä ropisi 1 477. Ehdotuksen toteuttamiseen varataan 290 000 euroa.

Toiseksi eniten OmaStadi-äänestyksessä kaakkoisessa suurpiirissä sai ehdotus talviuintipaikan perustamisesta Laajasaloon. Se sai 1 469 ääntä, ja toteuttamiseen osoitetaan 100 000 euroa.

– Laajasalo on Helsingin suurin asuttu saari (17 neliökilometriä), mutta saaren noin 25 kilometrin rantaviivasta huolimatta saarella ei ole ainuttakaan yleistä ja toimivaa talviuintipaikkaa, kerrottiin asukkaiden tekemässä ehdotuksessa.

Ehdotuksen mukaan yksi mahdollinen paikka Laajasalon talviuintipaikalle voisi olla esimerkiksi Vuorilahdentien päässä. Toinen ehdotuksessa tutkittu vaihtoehto on Tahvonlahdenniemellä Kruunuvuorenrannassa. Lisäksi myös ainakin Yliskylässä, Tullisaaressa ja Jollaksessa olisi ehdotuksen mukaan kaupungin omistamia, talviuinnille sopivia paikkoja.

OmaStadin äänestyksen jälkeen toteutukseen valittiin myös ehdotukset grillikatosten tai tulipaikkojen sijoittamisesta Laajasaloon, kunnollisten kylttien asentamisesta luonnonsuojelualueelle Herttoniemen ja Kivinokan rantaan sekä asukasveneen perustamisesta Herttoniemen alueelle.

Helsinkiläiset äänestivät OmaStadi verkkosivuilla ja OmaStadin äänestyspisteissä ajalla 6.10.–28.10.2021. Äänestykseen osallistui yhteensä 47 064 kaupunkilaista. Äänestysprosentti oli 8,1.

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia. Helsinki käyttää 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen. Ideoista kehitetään yhdessä ehdotuksia, joista kaupunkilaiset äänestävät. Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset.