Niskalan arboretum halutaan kokonaan luonnonsuojelualueeksi

Niskalan arboretum. Kuva: Jussi Helimäki

Pohjois-Helsingissä sijaitsevan Niskalan arboretumin loputkin alueet saatetaan rauhoittaa luonnonsuojelualueeksi.

Helsingin kaupunginhallitus on päättänyt esittää uuden luonnonsuojelualueen perustamista Niskalan arboretumiin.
Päätöksen luonnonsuojelualueen perustamisesta tekee Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.

– Arboretumin ydinosa on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi vuonna 1984. Rauhoitetun alueen pinta-ala on yhteensä 2,26 hehtaaria. Lisäksi arboretumiin kuuluu nykyisellään noin kaksi hehtaaria suojelualueeseen liittyvää suojelematonta aluetta, Helsingin kaupunki tiedotti.

Niskalan arboretum sijaitsee Keskuspuiston pohjoisosassa ja se liittyy saumattomasti Haltialan ulkoilualueeseen. Arboretumin eli puulajipuiston lajisto sisältää sekä luonnonvaraista puu-, pensas- ja ruohovartista lajistoa että runsaasti ulkomaista, istutettua lajistoa.

Niskalan arboretum poikkeaa muista Haltialan metsäisistä luonnonsuojelualueista, sillä rauhoituksen tarkoituksena ei ole perinteisen luonnonsuojelun tapaan turvata alueen luonnontilan säilymistä vaan ylläpitää sekä arvokkaan luonnonkasvilajiston että alueelle istutetun lajiston säilymistä.

Helsingin kaupunki katsoo, että Niskalan arboretum täyttää luonnonsuojelulain edellyttämät luonnonsuojelualueen perustamisen yleiset edellytykset, ja sen suojelu voidaan katsoa luonnon monimuotoisuuden ja kauneuden säilyttämisen kannalta tarpeelliseksi.

– Alue on pienestä koostaan huolimatta monimuotoinen, ja myös sen linnustoarvot ovat merkittävät.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.