Vuoden munkkalainen 2017 on Tuija Talvitie

Munkkiniemen yhteiskoulun vuosittain järjestettävän alumnipäivän juhlatilaisuudessa torstaina 17.11.2016 koulun juhlasalissa paljastettiin koko koulun ja paikalle tulleiden koulun entisten oppilaiden läsnä ollessa Vuoden munkkalainen 2017. Hän on CMI:n toiminnanjohtaja Tuija Talvitie.

Vuoden munkkalaisen palkinnon, Munkki-patsaan ja asiaan kuuluvan kukkapuskan Tuijalle tilaisuudessa luovuttivat Senioriyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kaihovaara, väistyvä Vuoden munkkalainen Seppo Ainamo ja rehtori Aki Holopainen. Aiemmista ansioistaan munkkalaisuuden hyväksi ja tulevan vuoden aikana toteutettavasta yhteistyöstä koulun kanssa rehtori Holopainen luovutti Tuija Talvitielle myös koulun hallituksen myöntämän kultaisen ansiomerkin.

Tuija on koulun ylioppilas vuosimallia 1979, vuotta omaa ikäluokkaansa myöhemmin oltuaan välissä vuoden vaihto-oppilaana USA:ssa. Jatko-opinnot Tuija suoritti Helsingin yliopistossa, josta valmistui Filosofian maisteriksi. Koko työuransa Tuija on ollut kansainvälisissä ympäristöissä, ensin British Counselissa Suomen toimiston vetäjänä ja nyt CMI:ssä toiminnanjohtajana.

Suomalainen konfliktinratkaisujärjestö Crisis Management Initiative (CMI) ehkäisee ja ratkaisee väkivaltaisia konflikteja epävirallisen neuvottelun ja vuoropuhelun avulla. Rauhannobelisti Martti Ahtisaari perusti järjestön presidenttikautensa jälkeen vuonna 2000. Nykyisin CMI on yksi maailman johtavista toimijoista alallaan.

Tuija Talvitie toimi ensin neljä vuotta CMI:n hallituksessa, jonka jälkeen on ollut toiminnanjohtajan yli 7 vuotta. Tuijan aikana CMI:n toiminta on huomattavasti laajentunut ja työntekijämäärä kasvanut kymmenillä asiantuntijoilla.

Munkkiniemen yhteiskoulun senioriyhdistys, eli alumniyhdistys on valinnut Vuoden munkkalaisen vuodesta 2001 lähtien. Vuoden munkkalaisen kunniamaininnan voi saada Munkkiniemen yhteiskoulun seniori, jolla on erityisiä ansioita yhteiskunnallisesti ja joka osoittaa hyvää Munkka-henkeä tai on valitsijoiden arvion mukaan muuten tehtävään sopiva ja tittelin arvoinen. Vuoden munkkalainen saa palkintonsa koululla pidettävässä tilaisuudessa. Nimeämisensä jälkeen Vuoden munkkalainen myös antaa panoksensa koulutyöhön yhteisesti sovittavalla tavalla juhlavuoden aikana ja sen jälkeenkin.