Massiivinen nostotyö suoritettiin Kruunuvuorensillan työmaalla

Raudoitehäkkiä (vasemmalla) lasketaan mereen. Kuva: Jussi Laamanen / Kruunusillat

Suomen suurimmalla siltatyömaalla elettiin jännittäviä hetkiä tammikuussa, kun Kruunuvuorensillan 250 000 kilon painoinen raudoitehäkki laskettiin paikoilleen merenpohjaan.

Kyseessä on sillan kannatinpylvään alemman peruslaatan raudoitehäkki.

Kruunuvuorensillan pyloni perustetaan kalliovaraisena ja alemman peruslaatan pohja on lähes kymmenen metriä merenpinnan alapuolella. Myös pylonin alempi peruslaatta on valmistuttuaan massiivinen: 18 metriä leveä, 18 metriä pitkä ja 4,5 metriä korkea.

– Peruslaatan raudoitteena toimii 250 000 kilogramman painoinen raudoitehäkki, joka laskettiin paikoilleen telaristikkonosturilla, tiedotti Kruunusillat.

Alemman peruslaatan muottina toimii kallioon louhittu potero, jonne raudoitehäkki nyt laskettiin. Alaslaskua oli avustamassa joukko sukeltajia. Sukeltajat varmistivat, että raudoite laskeutui oikeaan paikkaansa.

Raudoitteen alaslaskun jälkeen peruslaatan valu tehdään vedenalaisena valuna sukeltajien avustamana.

– Tämä nostotyössä käytetty telaristikkonosturi, LR 1500, on uusin Suomessa olevista telaristikkonostureista. Nosturin kasaus kesti kolme päivää ja nosturi tuotiin työmaalle 26 rekkalastin kyydillä. Nostotyön kesto oli valmisteluineen noin 12 tuntia, kerrottiin Kruunusiltojen tiedotteessa.

Kruununvuorensillan rakenteen keskeinen osa ja näkyvin elementti tulee olemaan 135 metrin korkeuteen nouseva pyloni.

Pyloni toimii Kruunuvuorensillan välitukena ja siihen tukeutuu vinoköysiosuuden teräspalkistot. Vinoköysiä tulee yhteensä 17 paria pylonin molemmin puolin.

Telaristikkonosturi laskemassa raudoitehäkkiä merenpohjaan. Kuva: Jussi Laamanen / Kruunusillat

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.