Pohjois-Helsingin lähellä voi tutustua keskiajan elämään

69
Paikalla on keskiaikaharrastajia - kuvassa keskiaikaseura Huccan väkeä.

Helsingan keskiaikapäivä järjestetään lauantaina 10. elokuuta kello 11–18 Vantaan Pyhän Laurin kirkon ympäristössä Helsingin pitäjän kirkonkylässä. Koko perheen kulttuuritapahtuma ja ohjelmalliset markkinat toteutetaan nyt neljättä kertaa.

Tapahtuma-alueelle on vapaa pääsy ja suuri osa ohjelmastakin on ilmaista.

Helsingan keskiaikapäivän kävijämäärät ovat muutamassa vuodessa kymmenkertaistuneet viime vuoden 8 000 kävijään.

Päivän ohjelmassa on muun muassa kahden hevosen leikilliset turnajaiset, käsityönäytöksiä, keskiaikamessu, luentoja, opastuksia, taistelunäytöksiä, lasten askartelupiste sekä musiikkia.

– Vaikka kävijämäärä on kasvanut, pyritään tapahtuma pitämään rauhallisena koko perheen tapahtumana, jota voi aistia leppoisasti ja kiireettömästi, kertoo Pyhän Laurin kirkon tapahtumakoordinaattori Susanna Lönnqvist luonnehtii.

Omin käsin ja aistein koettavaa ohjelmaa on tänä vuonna pyritty entisestään lisäämään.

– Lapsille on keppihevos-, nappi- ja kilpityöpajat, aikuisille keskiaikaisen laulun työpaja. Ohjelmassa on tuttuja elementtejä edellisvuosilta, mutta myös uutta. Tänä vuonna esimerkiksi tutkija Anna Wessman esitelmöi metallinetsinnän harrastajista. Toivomme, että Helsingan keskiaikapäivä on aikamatka menneeseen, omille ja koko pääkaupunkiseudun juurille.

Tänä vuonna keskiaikapäivään matkaavien käytössä ovat jälleen Vantaan kaupunginmuseon ja Helsingin pitäjän kirkonkylän väliä noin puolen tunnin välein edestakaisin liikennöivät historialliset bussit.

– Taustalla on halu vähentää parkkipaikkojen tarvetta ja olla ympäristötietoinen. Kuljetus 1960-luvun bussilla on ilmainen, mutta vapaaehtoisen maksun voi maksaa. Keskiaikaistyylistä hevoskyytiä emme pysty tarjoamaan, mutta toivomme, että ihmiset löytävät tämän mieleenpainuvan bussikokemuksen, rohkaisee Vantaa-Seuran toiminnanjohtaja Riina Koivisto.

Koivisto koordinoi tilaisuudessa noin viitisenkymmenen vapaaehtoisen työntekijän toimintaa ja vetää muun muassa opastetun kävelykierroksen, Lasten aikamatkan keskiaikaan.

– Olen kierroksella todellisuudessakin elänyt historiallinen hahmo, nimismiehen vaimo Sigrid, joka esittelee lapsille sitä, millaista kylässä on ollut 500 vuotta sitten. Mietimme, millaista keskiajalla oli elää lapsena ja etsimme yhdessä hajamielisen mieheni hukkaamia verorahoja. Rahoja etsiessä tulee samalla kylä tutuksi.

Helsingan keskiaikapäivän järjestävät yhdessä Vantaa-Seura, Tikkurilan seurakunta ja BRQ Vantaa Festival. Tapahtuman järjestelyjä tukevat Vantaan kaupunki, Vantaan seurakunnat ja Aktiastiftelsen i Vanda.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.