Länsi-Helsingin OmaStadi-ehdotukset nähtävänä netissä

Kuvituskuva

Helsingin läntisen suurpiirin alueella on tehty kaikkiaan 61 OmaStadi-ehdotusta, joihin voi tutustua OmaStadin nettisivuilla.

OmaStadi on Helsingin tapa toteuttaa osallistuvaa budjetointia ja yksi väylä vaikuttaa kaupungin palveluihin ja asuinympäristöön. Nyt käynnissä olevalla toisella kierroksella Helsinki käyttää 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten ideoiden toteuttamiseen.

OmaStadissa ideoista kehitetään yhdessä ehdotuksia, joista kaupunkilaiset äänestävät tulevana syksynä. Kaupunki toteuttaa eniten ääniä saaneet ehdotukset. Lähes kaikki 44 OmaStadin ensimmäisellä kierroksella äänestetyt ehdotukset ovat jo toteutettu tai ne toteutuvat kuluvan vuoden aikana.

Miten onkaan edennyt sitten tämä toinen OmaStadi-kierros?

Viime lokakuussa ideointivaiheessa kaupunkilaiset jättivät lähes 1 500 ideaa. Määrällisesti eniten ideoita annettiin teemoista liikunta ja ulkoilu, puistot ja luonto sekä rakennettu ympäristö.

Ideoiden arvioinnin jälkeen OmaStadissa käynnistyi tammikuussa koko kevään kestävä yhteiskehittäminen.

Yhteiskehittämisessä hyväksytyistä ideoista tehdään OmaStadin kriteerit täyttäviä ehdotuksia ja nimenomaan yhdessä.

Kaupunki järjesti tammi-helmikuun vaihteessa kahdeksan alueellista verkkotyöpajaa, joiden tavoitteena oli tuoda ideat ja kaupunkilaiset yhteen. Iltaisin järjestettyihin alueellisiin verkkotyöpajoihin osallistui yli 300 kaupunkilaista ja työpajoissa samantyyppisten ideoiden tekijät löysivät toisensa ja yhdistivät ideansa yhdeksi ehdotukseksi.

Yhteiskehittämisen aikana kaupunkilaiset ovat tehneet ideoista yli 500 ehdotusta, joiden kehittämiseen osallistuvat maalis-huhtikuussa myös kaupungin toimialojen asiantuntijat kommentoimalla ehdotuksia. Kommentoinnin tavoitteena on viimeistellä ehdotukset kaupunkilaisten kanssa, jotta niille on ennen äänestystä mahdollista laskea kustannusarviot.

Läntisen suurpiirin alueelta ehdotuksia on tällä hetkellä saatu 61 kappaletta. Läntiseen suurpiiriin kuuluvat muun muassa Pitäjänmäki, Konala, Pajamäki, Kannelmäki, Malminkartano, Haaga, Munkkiniemi ja Munkkivuori.

Rahaa läntiseen suurpiiriin on käytettävissä yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.

– Oli hienoa huomata, että mukana oli useampi nuorten ideoihin perustuva ehdotus ja että keskustelua on syntynyt ehdotusten innoittamina, toteaa läntisen suurpiirin stadiluotsi Silja Lindblad.

Lukumääräisesti eniten on tehty ehdotuksia, jotka koskevat Kaarelan aluetta muun muassa Mätäjoen puistoalueen kunnostukseen liittyen.

Läntisellä suurpiirillä OmaStadin toisella kierroksella on havaittavissa selkeää aktivoitumista kaikilla alueilla.

– Erityisen mukava on huomata se, että asukkaat ovat tehneet lokakuussa sivustolle jätettyjen ideoiden pohjalta ehdotuksia, jotka koskevat koko läntistä aluetta, Lindblad kertoo iloisena.

– Nyt kannattaa tutustua alueen ehdotuksiin ja kommentoida niitä verkkoalustalla. Halutessaan voi myös pyytää ehdotuksen tekijältä muokkausoikeuksia ehdotukseen, neuvoo stadiluotsi Silja Lindblad.

Osa OmaStadiin tehdyistä ehdotuksista ovat sisällöltään sellaisia, että ne valmistuvat kustannusarvioon sivustolla käydyn keskustelun myötä. Jotkut ehdotukset puolestaan ovat laajuudeltaan niin moninaisia, että niiden valmistumiseksi tarvitaan lisää keskustelua ja suunnittelua. Tätä vuoropuhelua varten kaupunki järjestää huhtikuussa teemaraksa-verkkotyöpajat, joissa toimialojen asiantuntijat ja asukkaat yhteiskehittävät ehdotukset valmiiksi. Teemaraksoista viestitään omastadi-sivuston kautta, ja kaupunki kommentoi ehdotuksiin, mikäli työpajaan kannattaa osallistua.

OmaStadissa tehtyihin ehdotusiin voi tutustua omastadi.hel.fi –sivustolla. Ehdotusten lisäksi verkkosivuilta löytyvät kaikki ideat sekä paljon lisätietoa OmaStadin tulevista vaiheista. Sivustolla kuka vain voi tutustua, kommentoida ja peukuttaa mieleisiä ehdotuksia. Kesän aikana valmistuvat kaupungin toimialojen tekemät ehdotusten kustannusarvioinnit ja syksyllä ehdotuksista äänestetään. Jokainen äänestysvuonna 12-vuotta täyttävä helsinkiläinen saa äänestää valitsemansa suurpiirin ehdotuksista ja koko Helsingin yhteisistä ehdotuksista mieleisimpiään. Kaupunki toteuttaa äänestyksessä valitut ehdotukset.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.