Kuluttajan arkipäivä

Iida Rekunen. Vantaalainen vapaa toimittaja

Toukokuu on kuukausista paras, eikä pelkästään mustarastaiden laulun ja puhkeavien puiden vuoksi, vaan euroviisujen ja lätkäturnauksen vuoksi. Tällä viikolla kuitenkin joudun käyttämään luovia ratkaisuja nähdäkseni molemmat, koska sekä viisujen semifinaali että finaali tulevat samaan aikaan lätkäotteluiden kanssa.

Ongelma on tavallinen ihan niin sanottujen tavallistenkin televisio-ohjelmienkin kanssa, ja tallentava digiboksi onkin ollut kovassa käytössä. Monet ohjelmat tulevat myös uusintana. Tässä tapauksessa kyseessä on kuitenkin kaksi liveohjelmaa, joista kumpaakaan ei voi jättää tuonnemmaksi. Kummankaan kilpailun järjestäjät eivät ymmärrettävästi myöskään voi yrittääkään miellyttää kaikkia katsojia omien aikataulujensa mukaan. Sen sijaan niin sanotut tavalliset televisio-ohjelmat voitaisiin kyllä järjestellä niin, että kaikki halukkaat voisivat nähdä ne suoraan televisiosta. Tällä tavoin katsojaluvutkin saataisiin pidettyä ylhäällä kummallakin kanavalla ja kaikki hyötyisivät.

Toisaalta, jos kaikki alkaisivat suositella toisiaan kuluttajille toverillisessa hengessä, kuluttajan pitäisi siitä huolimatta päättää, käyttääkö mieluummin yrityksen A vai B tuotetta vai katsooko ohjelman C vai D. Tiettyyn aikaan esitetyt ohjelmat myös houkuttelevat tietyn kohderyhmän televisioiden ääreen, eikä se oikein toimisi, että toinen ohjelma esitettäisiin kuudelta ja toinen kahdeksalta, koska voidaan olettaa, että katsojat valitsisivat siitä huolimatta sen kiinnostavamman. Ja vaikka kilpailijankin tuotetta suositeltaisiin toverillisessa hengessä, on kuluttaja jo tehnyt valintansa, eikä hänellä ole mitään syytä siirtyä toiseen tuotteeseen, ellei sen tekijä pistä vieläkin paremmaksi.

Tänään en kuitenkaan tee itse valintaa, vaan otan läppärin syliin ja laitan Areenan auki. Televisiossa pauhaa lätkäkanava. Aistini tulevat olemaan ylikuormittuneita, mutta voin ainakin kiittää nykyteknologiaa. Päädyin muuten valitsemaan läppärini omalle tyylilleni uskollisesti ihanan vaaleansinisen värin ja kätevyyden perusteella. Kilpailijoiden tuotteissa ei ollut yhtä edullisia koneita yhtä kivoissa väreissä. Ruokani haen tutusta kulmakaupasta, vaikka siellä ei olekaan tiettyä suosikkituotettani.

Kuluttajan arkipäivä.

Iida Rekunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.