Vantaa on edelläkävijä liikkumista tukevien palvelujen kehittämisessä. Keväällä 2017 käynnistettiin liikkumista tukevien palvelujen kehittämiseksi saattajapalvelun pilotti, joka nimettiin Menokaveri-toiminnaksi. Haastattelimme projektipäällikkö Mirja Varjorantaa sekä projektityöntekijä Marianne Nylundia kuullaksemme toiminnasta hieman lisää. Mitä Menokaveri-toiminta pitää sisällään?
– Menokaveri-toiminta on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat tukea tai ohjausta kodin ulkopuolella liikkumisessa ja julkisten liikennevälineiden käyttämisessä. On tärkeää, että voidaan varmistaa asiakkaan turvallinen liikkuminen kodin ulkopuolella.
Menokaverit ovat vapaaehtoisia henkilöitä, jotka perehdytetään tukemaan asiakasta kodin ulkopuolisessa liikkumisessa ja julkisten liikennevälineiden käyttämisessä. Menokaveri voi auttaa asiakasta hankkimaan matkakortin ja avustaa sen käyttämisessä. Menokaverin kanssa asiakas voi esimerkiksi käydä asioilla. Toukokuun alkuun mennessä Menokaveri-toimintaan on ohjautunut noin 90 asiakasta, joista suurin osa on yli 65-vuotiaita.
Menokavereita on puolestaan tällä hetkellä yhteensä 30. Jos olisi kiinnostusta lähteä mukaan toimintaan, niin kuinka tämä oikein onnistuu?
– Kaupungin työntekijät perehdyttävät Menokaveriksi haluavat. Perehdytyksiä järjestetään ryhmäperehdytyksinä noin kerran kuussa, tai tarpeen mukaan myös yksilöperehdytyksiä. Perehdytys kestää noin 3 tuntia ja ne järjestetään toimistollamme Tikkurilassa.
Muusta vapaaehtoistoiminnasta poiketen Menokavereille maksetaan toiminnastaan myös palkkio sekä kulukorvaus. Vähintään viiden ja puolestaan taas enintään 10 tunnin toiminnasta maksetaan 85€/kk ja 50€/kk kulukorvausta.
Menokaveri-toiminta on otettu hyvin vastaan niin asiakkaan kuin myös Menokaverin näkökulmasta.
– Olemme saaneet hyvää palautetta, toiminta hyödyttää kumpaakin osapuolta.
Toimittaja Ira Juvonen