Kauppakeskus Arabia täyttää 20 vuotta

Kauppakeskus Arabia joulukuussa 2021. Kuva: Jani Jakonen

Arabianrannassa sijaitseva kauppakeskus Arabia täyttää 20 vuotta tänä vuonna, sillä kauppakeskus avattiin vuonna 2002.

Kauppakeskus Arabia saneerattiin osoitteessa Hämeentie 111 sijaitseviin vanhoihin tyhjiin tehdasrakennuksiin, joissa oli ollut erilaista elintarviketeollisuutta.

Kaupunginosayhdistys Artovan nettisivujen mukaan teollisuusrakennuksissa toimivat vuosikymmenien saatossa muun muassa jäätelöitä valmistanut Kotisaari Oy, Ingman Foods Oy ja Fazerin leipomo. Rakennukset tyhjenivät vähitellen 1990-luvun loppuun mennessä.

Kauppakeskus Arabian 20-vuotisjuhlavuodesta kerrotaan kauppakeskuksen facebooksivulla.

– Kauppakeskuksen suunnittelun lähtökohtana oli säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa. Esimerkiksi punatiilestä ja lasitiilestä muuratut seinät jätettiin entiselleen ja niitä paikattiin uusilla tiilillä, kerrotaan kauppakeskuksen facebooksivulla.

Entisestä tehdaskäytöstä muistuttaa myös korkeahko savupiippu kauppakeskuksen pääsisäänkäynnin luona. Savupiippu toimii nykyisin autojen pysäköintihallin poistoilmakanavana.

Kauppakeskuksen facebookpostaus synttärivuodesta on kerännyt satoja tykkäyksiä ja kymmeniä kommentteja.

Kommenteissa kysellään rakennusten historiasta ja jaetaan rakennusten historiaan liittyviä omakohtaisia muistoja. Yksi lähiseudun asukas kertoo olleensa lapsena luokkaretkellä Kotisaaren leipomossa Arabiassa. Toinen kommentoija oli Kotisaarella työharjoittelussa.

Hellyttävin muisto liittyy oman lapsen syntymään juuri samana päivänä kuin kauppakeskus avattiin 14. maaliskuuta 2002.

– Poika syntyi vain hetkeä ennen kuin alkoi kauppakeskuksen avajaisten ilotulitus, jota sitten katselimme vastasyntyneen kera Kätilöopiston ikkunasta.

Näkymä kauppakeskuksen sisällä. Kuva: Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.