Muinaista romanikulttuuria Aleksanterin teatterissa!

Meillä kaikilla on omanlaiset käsityksemme siitä, millaiset piirteet ovat kullekin kulttuurille tyypillisiä. Jopa sata vuotta sitten Suomen itsenäistyessä kulttuuri oli aivan toinen kuin nyt. Mutta millaista esimerkisi romanikulttuuri oli vuosituhansia sitten, jolloin heitä vaelsi sankoin joukoin kaikkialle maailmaan? Aleksanterin teatterin uusi näytelmä Ramandan tanssi vastaa tähän.

– Kun kerroin lapsena satuja, mytologian ja todellisuuden suhde oli mielestäni aina kiehtovaa, kertoo näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Birgit Tapaninen Baltzar.
– Rakastin kertoa tarinoita, joissa epätodellisuus ja salaperäisyys ovat vaikuttavina tekijöinä. Luontaisesti mytologia eli salaperäisyys, seikkailullisuus ja suuret tunteet olivat läsnä tarinoissani. Kun saavuin Helsinkiin opiskelemaan teatteria ja valmistuin näyttelijäksi, rupesin kirjoittamaan erityisesti mustalaissatuja, joissa oma identiteettini ja kulttuurini oli läsnä.

Baltzaria kiehtoo erityisesti se, että romanit ovat aina säilyttäneet oman sisäisen kulttuurinsa, tarinansa ja mytologiansa, eivätkä ole paljastaneet kaikkea siitä.

– Tämä näytelmä, joka on mytologinen satu, kertoo omasta kulttuuristamme ja juurtumisesta, uskosta omaan sydämeen ja luontoon. Materia hallitsee niin paljon, että arvot on unohdettu, Baltzar toteaa.
– Näytelmä antaa tietoa mustalaiskulttuurista, juuri vaelluksen ajalta, sillä silloin mustalaisten juuret, identiteetti ja suhde ympäröivään yhteisöön olivat vahvoja. Haluaisin antaa samaa näkökulmaa tämän päivän nuorille.

Näytelmä osana Suomi100-ohjelmaa

Ramandan tanssi on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja samalla ensimmäinen osa taide- ja työpajakokonaisuudesta, jolla tuetaan opettajien ja lastenkotien henkilökunnan työtä.

– Työpajassa keskitytään siihen, miten itse voi oppia ymmärtämään vierasta ja outoa kulttuuria arvojen kautta. Tällä hetkellä erilaiset kansat vaeltavat ympäri maailmaa kuten mustalaiset 1500-luvulla. Koululaisten on erityisen tärkeää oppia kohtamaan uusia kulttuureita ja näkemään tapojen ja vaatteiden taakse arvomaailmaan, Baltzar sanoo.

Näytelmä on jo nyt saavuttanut suuren suosion, sillä 8. päivän ensiesitys on jo loppuunmyyty. Toista ja kolmatta myydään kovaa vauhtia ja Baltzar arvelee syyn kiinnostukseen olevan siinä, ettei tämän kokoluokan koko perheen mustalaisnäytelmää ole aiemmin Suomessa nähty.

– Produktiota tehdessäni olen huomannut, kuinka tällainen tuotannon muoto, jossa on mukana todellisuutta ja fantasiaa, on antanut esiintyjille ymmärrystä toisistaan, unelmia sekä rakkautta ja läheisyyttä toisiaan kohtaan, Baltzar luettelee.

 

Ramandan tanssi- näytelmään saa lippuja vielä 10.10 klo 13 ja 19 oleviin näytöksiin. Teatteri on avoinna ma-pe klo 9-18 & la-su klo 12-17. Info puh. (09) 676 980 sekä arki-iltaisin, la ja su 050 434 9044.  Lipunmyynti on auki aina tunnin ennen esitystä pääovella.  Lippuja saa myös osoitteesta www.aleksanterinteatteri.fi/ramandan-tanssi .

Iida Rekunen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.