Jäänmurtajat nähtävyyskohteena – mutta milloin meri jäätyy?

0
100

Siinä ne nököttävat hiljaa paikoillaan Katajanokan Laivastopuiston rannassa: Suomen ylpeydenaiheet.

Ruskean väristen jäänmurtajien kyljessä on ankkuroituneena sinivalkoinen Polaris, joka valmistui Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi reilu vuosi sitten.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon Suomen jäänmurtajalaivasto makaa Katajanokan tukikohdassaan tulevana talvena. Kuin leutoja talvia ennustaen on Katajanokan rantaraitilla iso opastetaulu, jossa kerrotaan jäänmurtajien lisäksi myös talvikauden jääpeitteestä Itämeren, Suomenlahden, Pohjanlahden ja Perämeren alueella. Opastetaulussa on kolme karttakuvaa otsikolla: ”jääpeite laajimmillaan Itämerellä vuosina 2008, 2011 ja 2014”.

Ystävällinen ohikulkija kertoo, että jäänmurtajien tukikohdan edustalla oleva opastetaulu on melko uusi, se on ollut Katajanokalla 1-2 vuotta. Ohikulkijan mukaan suomenkielistä, ruotsinkielistä ja englanninkielistä tekstiä sisältävä taulu on hyödyllinen.

-Kyllä täällä näkyy ihmisiä sitä lukemassa, myös ulkomaalaisia turisteja.

Jäänmurtajien tärkein tehtävä on merireittien avoimena pitäminen ja kauppa-alusten avustaminen Itämeren alueella. Lisäksi jäänmurtajat voivat osallistua öljyntorjuntatehtäviin, hinaamiseen hätätilanteissa sekä pelastusoperaatioihin avomerellä muulloinkin kuin talviaikana ja muuallakin kuin Itämeren alueella.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.