Oppilailta kysyttiin koulujen sisäilman laadusta

Muutamassa koulussa koettiin huonoa sisäilmaa ja oireilua enemmän.

Helsingin koillisen, läntisen ja pohjoisen alueen peruskouluissa selvitettiin keväällä oppilaiden kokemuksia sisäilman laadusta. Selvitys on osa Helsingin kaupungin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston yhteistyöhanketta, joka käynnistyi viime vuonna ja jatkuu ensi vuoden.

Sähköinen kysely lähetettiin noin 11 500 oppilaalle. Siihen vastasi 68 % ala-asteen oppilaista ja 55 % yläasteen oppilaista.

– On erittäin tärkeää, että saamme sisäilman laadusta tietoa suoraan oppilailta, korostaa hankkeen yhteyshenkilö, Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen työsuojeluasiantuntija Marja Paukkonen.

Kyselyn vastausten mukaan koulujen sisäilman laadussa ja oppilaiden oireilussa oli jälleen varsin vähän vaihtelua koulujen välillä. Vain muutamassa koulussa huonoa sisäilmaa ja oireilua koettiin enemmän.

– Kysely toteutettiin nyt 35 koulussa, joten mukaan mahtuu kaikenikäisiä koulurakennuksia eli uudehkoja tai äskettäin peruskorjattuja sekä juuri peruskorjaukseen menossa olevia kohteita. Tulokset vastasivat pääsääntöisesti tietojamme, ja kohteet, joissa oli normaalia enemmän koettuja olosuhdehaittoja, ovat pääosin korjausohjelmassamme, sanoo kaupunkiympäristön toimialan rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildén.

Tutkimus jatkuu vielä ensi vuonna

Hankkeen tuloksia käytetään oppilaille suunnattujen sisäilmakyselyjen ja koulujen kunnon arvioinnin kehittämisessä.

– Sisäilmaongelmien kokonaisarviointi tulee aina tehdä yhdessä kuntotutkijoiden, sisäilma-asiantuntijoiden ja muiden ammattilaisten kanssa. Oppilaille suunnatut sisäilmakyselyt ovat kuitenkin merkittävä uusi työkalu työssä, jonka tavoitteena on turvallinen ja terveyttä edistävä sisäilma, painottaa professori Juha Pekkanen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja Helsingin Yliopistosta.

Tutkimus jatkuu vielä ensi vuonna, jolloin kysely tehdään Helsingin kaupungin itäisen ja kaakkoisen alueen peruskouluissa sekä kaikissa Helsingin ruotsinkielisissä peruskouluissa.

– Viime vuonna saimme tietoa eteläisen ja keskisen alueen kouluista. Hankkeen päätyttyä vuoden kuluttua meillä on kattavasti uutta tietoa koetusta sisäilman laadusta kaikissa kaupungin peruskouluissa, toteaa Marja Paukkonen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.