Helsingin valtavin aurinkovoimala uinuu talviunta vuoden pimeimpänä aikana

Kuva: Helen Oy

Vuoden pimeimpänä aikana myös aurinkovoimalat lähes uinuvat talviunta. Helsingin Kivikossa otettiin vuonna 2016 käyttöön aurinkovoimala, joka oli silloin Suomen suurin. Se perustettiin Kivikon hiihtohallin katolle. Kivikon voimalassa on peräti 2992 aurinkopaneelia.

-Kun aurinko ei paista, niin aurinkovoimala ei tuota ja kun paistaa vähän, on tuotto myös hyvin vähäistä. Käytännössä marras-, joulu- ja tammikuu ovat todella pienen tuoton kuukausia johtuen valon määrästä. Valon määrää heikentää mahdollisesti myös lumi, kertoo projektipäällikkö Aku Kimari Helen Oy:stä.

-Silloin kun aurinko menee alle horisontin, niin voimalan invertterit ajavat itsensä valmiustilaan ja jäävät tarkkailemaan aurinkopaneeliketjujen jännitteen nousua. Se tapahtuu taas, kun aurinko nousee yli horisontin ja säteet kohtaavat paneelin. Edellyttäen tietenkin, etteivät paneelit ole lumen peitossa. Se estää auringonsäteiden perille pääsyn, valottaa Aku Kimari voimalan toimintaperiaatteita.

Kivikon aurinkovoimala tuottaa sähköä Helen Oy:n yleiseen sähköverkkoon. Helsingin kaupungin omistama Helen vuokraa Kivikon aurinkopaneeleja maksua vastaan sähkösopimusasiakkailleen, jolloin paneelin tuottama aurinkosähkö hyvitetään asiakkaan sähkölaskusta. Osa voimalan tuottamasta energiasta voi myös mennä suoraan Kivikon hiihtohallin käyttöön.

Kivikon hiihtohalli on hallin nettisivujen mukaan avoinna lokakuusta huhtikuulle. Toukokuusta syyskuuhun hiihtohallissa ei voi hiihtää, mutta siellä toimii matkailijoille suunnattu Winter Wonderland.

Suomen aurinkovoimaloiden paras tuotantokuukausi ei useinkaan ole keskikesällä, jolloin yleensä on helteisintä. Kivikon aurinkovoimala on tuottanut eniten energiaa toukokuussa.

-Paras tuotantokuukausi on toukokuu viileämmän kelin ansiosta, mutta silti aurinkoista keliä on riittävästi. Aurinkopaneelien hyötysuhde on parempi viileässä kelissä ja sillä selittyy toukokuun hyvä tuotantomäärä verrattuna heinäkuuhun. Kesäkuussa on perinteisesti sateista, mikä pudottaa tuotantoa, Aku Kimari kertoo.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.