Helsingin uusi suursatama avattiin kymmenen vuotta sitten

Vuosaaren satama avattiin virallisesti marraskuussa 2008. Uusi satama korvasi Sörnäisten sataman, Länsisataman konttisataman ja Laajasalon öljysataman.

Myös säännöllinen rahtilaivaliikenne Vuosaaren satamassa alkoi kymmenen vuotta sitten.

Vuosaaren suursataman avajaisissa puhui silloinen eduskunnan puhemies ja nykyinen Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Avajaispuheessaan Niinistö kehui sataman rakentamista uskomattomaksi suoritukseksi. Myös silloinen pääministeri Matti Vanhanen toi valtioneuvoston tervehdyksen historialliseen sataman avaukseen.

Kymmenessä vuodessa Vuosaaren satama on kasvanut rahtimäärältään, ja myös pinta-alaltaan satama on laaja, noin 240 hehtaaria. Visit Vuosaari -nettisivulla kerrotaan, että Vuosaari on Suomen suurin tuonti- ja vientisatama. Vuonna 2017 sataman läpi kulki 230 000 traileria ja rekkaa.

Vuosaaren satama on palveluiltaan monipuolinen. Siellä sijaitsevat muun muassa oma ruokakauppa, merimieskirkko, tornitalo ja Horisontti-näköalatasanne, joka on avoin yleisölle. Vuosaaren satamaa varten rakennettiin myös oma rautatie, joka yhdistyy päärataan Keravalla sekä Kehä kolmoselle vievä maantietunneli.

Vuosaaren satamassa myös pidetään yleisötapahtumia silloin tällöin. Esimerkiksi viime elokuussa järjestettiin Vuosaaren Satamapäivä. Vaikka Vuosaari on ensisijaisesti rahtisatama, lähtee sieltä jonkin verran myös matkustajaristeilyjäkin muun muassa Saksaan. Sataman matkustajaterminaali on nimeltään Hansaterminaali.

Vuosaaren sataman oma bussilinja on 90, joka lähtee Vuosaaren metroasemalta. Ja onpa Vuosaaren satamaan ehdottu joskus metrolinjankin ulottamista.

Vuosaaren sataman omistaa Helsingin Satama, joka on Helsingin kaupungin omistama osakeyhtiö.