Aino Actén huvila nousi valtakunnan puheenaiheeksi

Nykyään Helsingin kaupungin omistuksessa oleva huvila Laajasalon Tullisaaren puistossa oli oopperatähti Aino Acktén kesähuvilana vuodesta 1906 lähtien. Ackté asui elämänsä varrella jo tuolloin vilkkaassa Etu-Töölössä, josta oli sopivan pitkä matka Tullisaaren rauhaan. Aino Acktén vieraina huvilalla nähtiin lukuisa joukko Suomen kulttuurielämän silloisia vaikuttajia kuten Jean Sibelius, Oskar Merikanto, Albert Edelfelt ja Eino Leino.

YLE:n tv-uutisten päälähetyksessä 9.8.2019 uutisoitu tilanne huvilarakennuksen surkeasta tilasta, kertoo karulla tavalla Helsingin kaupungin kyvyttömyydestä kantaa vastuuta omistamastaan kulttuurihistoriallisestikin merkittävästä rakennuksesta. Eikä Acktén huvila ole suinkaan ainoa kaupungiltamme hoitamatta jäänyt kohde. Nyt kaupungilta penätäänkin selkeää strategiaa, jolla vanhat vielä kunnostettavissa olevat rakennukset pelastettaisiin.

Ihastuttavan huvilan kunnostamista ja takaisinsaamista laajasalolaisten ja kulttuurin ystävien käyttöön ajavat aktiivisesti mm. Aino Actén nimeä kantavan kamarimusiikkfestivaalin järjestäjät ja Laajasalo-Degerö seura.

Aino Actén huvilan ja Tullisaaren puiston mielenkiintoisesta historiasta voi lukea enemmän:

Aino Acktén huvilan historia ja nykytilanne


Aino Ackté vei suomalaista ooperaosaamista maailmalle

Aino Ackté (24.4.1876-8.8.1944) oli ensimmäinen suomalainen kansainvälinen oopperatähti ja suomalaisen oopperan uranuurtajia. Hän työskenteli kotimaansa lisäksi muun muassa Pariisin ja New Yorkin maailmankuuluilla oopperanäyttämöillä.


Kuva: Wikipedia

Ackté perusti vuonna 1911 yhdessä Edvard Fazerin ja Oskar Merikannon kanssa Kotimaisen Oopperan, joka oli Suomen Kansallisoopperan edeltäjä. Kotimainen Ooppera muutti nimensä vuonna 1914 Suomalaiseksi Oopperaksi ja edelleen vuonna 1956 Suomen Kansallisoopperaksi.

Vuonna 1913 kansainvälisen uransa lopetettuaan Ackté siirtyi Suomeen. Hänen jäähyväisnäytäntönsä Suomalaisessa Oopperassa oli vuonna 1920. Hänen viimeinen julkinen esiintymisensä oli Olavinlinnan oopperajuhlilla pienessä sivuroolissa pyynnöstä vuonna 1930, jotka olivat niin ikään viimeiset hänen johtamansa oopperajuhlat.

Lue Aino Actén huvilan tilanteesta lisää torstaina 15.8. ilmestyvästä Hellas-lehdestä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.