Hakaniemeen metro- ja ratikkasimulaattori kuljettajien koulutukseen

Raitiovaunusimulaattorin ohjaamo.

Kaupunkiliikenne Oy on hankkinut käyttöönsä metro- ja raitiovaunuajosimulaattorin täydentämään kuljettajien ajo-opetusta.

Simulaattorit on sijoitettu väliaikaiseen koulutustilaan Vallilan Kuortaneenkadulle. Simulaattoreiden l​​​​​opullinen sijoituspaikka tulee olemaan Hakaniemen metroaseman yhteyteen lähelle kuljettajien taukotiloja rakennettava koulutustila, jonne ne siirretään vuoden 2023 aikana.

Kumpikin ajosimulaattori sisältää kouluttajan pöydän sekä neljä ohjaamoa. Ohjaamoissa on istuin, ohjauspöytä ja monitori, joka näyttää autenttista kuvaa liikenteestä. Simulaattorin avulla voidaan harjoitella normaalia ajoa, mutta myös poikkeustilanteita.

Tähän saakka metronkuljettajien ja raitiovaununkuljettajien ajoharjoitteluun on käytetty pelkästään linjaliikennekalustoa ja ajoharjoittelu on tehty metro- ja raitioverkostossa.

Tällöin metroradan normaalikäyttö rajoittaa ajoharjoittelun toteuttamista, ja metron ajoharjoittelu joudutaan tekemään ilta- ja yöaikaan.

Raitiovaunujen osalta uudempaa ja tilavampaa Artic-kalustoa halutaan pitää matkustajapalvelussa ennemmin kuin ottaa niitä pois linjalta ajoharjoitteluun.

Simulaattori kuluttaa myös vähemmän sähköä kuin oikealla kalustolla ajaminen.

─ Simulaattorit tulevat monipuolistamaan ja helpottamaan kuljettajakoulutusta, sillä niillä voi ajaa kaikkina vuorokauden aikoina. Lisäksi niillä voidaan ottaa harjoitteluun tilanteita, joita ei välttämättä ilmene ajoharjoitteluympäristössä, esimerkiksi lehtikelillä tai lumisissa olosuhteissa ajoa, täydentämään kevätaikaan pidettävää raitiovaunun ajo-opetuskurssia, kertoi liikennehenkilökunnan päällikkö Pasi Singh tiedotteessa.

Simulaattorit on Kaupunkiliikenteelle tuottanut espanjalainen Lander Simulation and Training Solutions S.A.

Metrosimulaattorin ohjaamo.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.