Maria Jotunin muotokuva Pohjois-Haagassa

Kuvataiteilija Maaria Jokimiehen teoksessa nähdään itsevarma kirjailija uransa alkupuolelta. Jotunin muotokuvan maalaaminen oli taiteilijalle palkitseva kokemus.

Näytelmä- ja proosakirjailija Maria Jotunin (1880–1943) kunniaksi maalattu muotokuva on valmistunut Helsingin Pohjois-Haagaan osoitteeseen Maria Jotunin tie 6 C–D. Kuusikerroksiseen talon päätyyn toteutettu teos on näyttävä osa taloyhtiön piha-aluetta ja ympärille avautuvaa maisemaa. Teoksen on toteuttanut kuvataiteilija Maaria Jokimies (s. 1992).

Historiallisen valokuvan jäljentäminen maalaukseen ei ollut taiteellisesti kiinnostava lähtökohta, joten Jokimiehen visio teokseen syntyi tutustumalla Jotunin teksteihin, uraan ja elämään. Omiin vahvuuksiinsa nojaten Jokimies loi teoksen tunnelman pääasiassa valotilanteella ja väreillä. Väripaletti syntyi korttelin talojen värien ympärille.

“Aloitin muotokuvan suunnittelun lukemalla ja kuuntelemalla Jotunin teoksia. Etsin myös tietoa hänen elämästään ja työskentelytavoistaan. Koin oman teokseni kannalta kiinnostavaksi myös hänen sisustus-, kuvataide- ja vaatemakunsa”, kertoo Jokimies teoksen suunnittelutyöstä.

Jotunin tuotanto herätti aikanaan ristiriitaisia tunteita. Sukupuolinormien ravistelijana hänen teostensa aiheet koettiin usein sopimattomiksi, mutta samalla häntä arvostettiin mestarillisena kielenkäyttäjänä. Jotuni lunastikin jo varhain paikkansa Suomen merkittävimpien kirjailijoiden joukossa.

“Halusin kuvata Jotunin hänen uransa alkupuolella, suurin piirtein samanikäisenä kuin itse olen nyt. Asentoon ja ilmeeseen pyrin tuomaan itsevarmuutta ja uhmaavuutta, mutta myös jonkinasteista ristiriitaa asennon ollessa samaan aikaan sekä rento että poseeraava.”

Maaria Jokimies on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2022. Pääasiassa öljy- ja akryylimaalausten parissa työskentelevälle Jokimielle valmistunut muotokuva on hänen taiteilijauransa ensimmäinen suuri seinämaalaus.

“En ole ennen tehnyt tämän mittakaavan seinämaalausta, joten moni käytännön asia oli minulle uutta. Nämä asiat myös huolettivat etukäteen. Päästyäni aloittamaan nautin maalaamisesta suuresti. Kokonaisuudessaan projekti oli kiinnostava ja palkitseva.”

Taloyhtiön isännöitsijä Kaisa Astala Isännöinti Luotsi Oy:stä kertoo, että seinämaalaus symboloi asukkaille myös lvis-, piha-, energia- ja hissiremonttien onnistumista sekä taloyhtiön 50-vuotista hienoa taivalta.

Seinämaalaus toteutettiin tilaustyönä kirjailijan mukaan nimetylle taloyhtiölle, jossa ollaan mielissään teokseen kohdistuneesta positiivisesta huomiosta.

“Muotokuva on saanut valtavasti myönteistä palautetta. Koen, että maalaus lisää viihtyvyyttä sekä omassa taloyhtiössämme että lähiympäristössä. Alue on tyypillistä minimalistista 70-luvun elementtirakentamista, joten seinämaalaus piristää julkisivua merkittävästi. Maalaus ilahduttaa myös Raide-Jokerilla matkustavia sen näkyessä Eliel Saarisen tielle”, kertoo taloyhtiön varapuheenjohtaja Päivi Forsberg.

Teoksen tilaaja oli Asunto Oy Maria Jotunintie 4–12. Hankkeen taidekoordinoinnista ja tuotannosta vastasi Upeart.

Kuva: Ilkka Vuorinen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.