Eliel Saarisen valtava arvotalo aiotaan saneerata asunnoiksi Munkkiniemessä

Kadettikoulu vuonna 1934. Kuva: Veljekset Karhumäki / Helsingin kaupunginmuseo

Vanhojen toimitilakiinteistöjen saneeraus asunnoiksi on saamassa jatkoa Munkkiniemen seudulla.

Tällä kertaa kaupunki laatii asemakaavan muutosta sata vuonna vanhan Munkkiniemen koulutustalon eli Kadettikoulun muuttamiseksi pääosin asumiseen.

Koulutustalo tunnetaan erityisesti Kadettikouluna. Rakennus on Munkkiniemen suurimpia rakennuksia, se on ulkonäöltään valtaisan linnamainen.

Koulutustalo on nykyisin valton omistuksessa ja pääosin tyhjillään. Kiinteistö sijaitsee osoitteessa Hollantilaisentie 11.

Munkkiniemen koulutustalo on Eliel Saarisen suunnittelma ja se valmistui vuonna 1918. Koulutustalo on merkittävä kohde, sillä se on saman kadun varrelle rakennettujen Hollantilaistien rivitalojen ohella Saarisen ainoat konkreettiset toimeksiannot, jotka seurasivat hänen vuonna 1915 valmistuneesta Munkkiniemi-Haaga -kaupunkisuunnitelmastaan. Valtion koulutustalo on Eliel Saarisen viimeisiä Suomeen toteutuneita rakennushankkeita. Alun perin koulutustalo suunniteltiin pensionaatiksi.

Taloon suunnitellaan asuntoja 5 650 kerrosneliömetriä. Nykyiset ravintolatilat säilyvät toimitiloina. Uusia asuntoja tulee noin 45.

Kaavamuutoksessa on tarkoitus säilyttää Eliel Saarisen merkkikohteen ulkoasun ja merkittävimpien sisätilojen rakennustaiteelliset ja kulttuurihistorialliset arvot. Helsingin kaupunkiympäristölautakunta käsittelee kaavamuutosta kokouksessaan 11. joulukuuta.

Munkkiniemen Puistotiellä entinen Koneen pääkonttorirakennus on parhaillaan muuttumassa asunnoiksi. Munkkivuoren puolella entinen Pohjola-talo muuntautuu osin asunnoiksi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.