Vuosien kova harjoittelu näkyy Pukinmäen sirkuskoulun Montaasissa

Pukinmäen sirkuskoulun ohjaajat Susanna KeskiKohtamäki ja Kaito Takayama tietävät, että oppilaiden ja sirkusammattilaisten yhteiset ideat, innostus ja harjoittelu ovat hyvän esityksen resepti. Näistä aineksista on syntynyt myös Malmitalolla nähtävä Montaasi-esitys, joka ammentaa inspiraationsa vuodesta ja vuodenajoista.

Montaasi-esitystä on nyt harjoiteltu tiiviisti koko alkuvuosi ja ensi-ilta on pian. Keski-Kohtamäelle on tärkeää, että oppilaat uskaltavat luottaa omiin ideoihinsa ja lähtevät työstämään niitä. Hän näkee myös sirkuksen vapaana ja innostavana lajina.

– On ihanaa tehdä töitä esityslajin parissa, jossa ei juurikaan ole rajoja tai sääntöjä.

Takayama puolestaan painottaa prosessiin sitoutumisen tärkeyttä:

Esiintyjien sitoutuminen prosessiin lähtee jo ihan alkumetreistä. Kaikkien mukanaolijoiden ideoiden, ajatusten ja ehdotusten kuunteleminen antaa osallisena olemisen ja merkityksellisyyden kokemuksen nuorille sirkustaiteilijoille.

Useat Montaasi-esityksessä esiintyvät sirkusoppilaat ovat harrastaneet vuosien ajan. Harjoitustunteja heillä voi olla takanaan tuhansia. Taidot ovat kehittyneet monen yrityksen ja erehdyksen kautta. Takayaman mukaan virheet kuuluvat asiaan ja niistä voi oppia.

– Virheen tekeminen ei ole kaiken loppu. Stephen McCranie on sanonut, että mestarit ovat epäonnistuneet useammin kuin aloittelijat ovat edes yrittäneet.

Pukinmäen sirkuskoulun pitkäjänteinen opetustyö on kantanut hedelmää, sillä moni koulun oppilas päätyy aina sirkusammattilaiseksi asti. Lisäksi on monia todella taitavia oppilaita, jotka pitävät sirkusta rakkaana harrastuksena ja jatkavat harrastamista vielä aikuisenakin. Takayama muistuttaa, että sirkus opettaa tekijälleen temppujen ja taitojen harjoittelun ohella kärsivällisyyttä, pitkäjänniteisyyttä ja pelkojen kohtaamista turvallisesti. Ne ovat kaikki asioita, jotka tulevat käyttöön elämässä.

Nykysirkusesitys Montaasi saa ensi-iltansa Malmitalon Malmisalissa 26.4. ja se tullaan näkemään myös nuorten sirkus- ja teatterifestivaali Nurtsissa Espoossa kesäkuussa. Montaasi-esityksen lisäksi oppilaat ja opettajat ovat yhdessä muokanneet kolme Kevätshow-kokonaisuutta, joiden vaihtuvissa numeroissa eri-ikäiset Pukinmäen sirkuskoulun oppilaat esittelevät taitojaan.