Vantaan uusi yleiskaava: kaikki asuinalueet täydentyvät

Kuvituskuva Kartanonkoskelta

Vantaan kaupunginvaltuusto hyväksyi Vantaan uuden yleiskaavan tammikuun 2021 kokouksessaan.

Uuden yleiskaavan tavoitteena on vahvistaa Vantaan kaikkia keskustoja, jotka sekä laajenevat että kasvavat korkeutta.
-Keskustoja ohjataan kaavoituksella tiiviiksi, monipuolisiksi ja kaupunkitilaltaan laadukkaiksi. Kaikki asuinalueet täydentyvät, mutta olemassa oleville pientaloalueille on esitetty vähemmän rakentamista, Vantaan kaupunki tiedotti valtuuston päätöksen jälkeen.

Asumiseen on uudessa yleiskaavassa muutettu muun muassa Aviapoliksen ja Vantaan ratikan varren työpaikka-alueita.

Yleiskaavan laatimisen yhteydessä tarkasteltiin myös monien viheralueiden rakentamismahdollisuuksia voimassa olevien yleiskaavojen viheralueilla, mutta niistä luovuttiin luontoarvojen ja virkistyskäytön vuoksi.
– Metsäisten alueiden rakentumista on tarkennettu. Vantaan noin 9400 hehtaarin metsäalueista yli 50 hehtaarin metsäalueita on noin 4800 hehtaaria, ja näistä rakentamisen mahdollistavilla alueilla on 725 hehtaaria. Tämä luku on lähellä yleiskaavan todellista vaikutusta metsiin.

Asumisen osalta Vantaan uusi yleiskaava on mitoitettu 355 000 asukkaalle vuonna 2050. Koko kaupungin alueelle on mitoitettu mahtuvaksi noin 11 miljoonaa kerrosneliötä uutta asuntorakentamista.

Työpaikkojen osalta varaudutaan 185 000 työpaikkaan vuonna 2050. Kasvu edellyttää nykyisten toimitila-alueiden tiivistymistä ja tehokkuuden nousua. Kaupungin mukaan tilaa vieville toiminnoille on Vantaalla vielä muutamia sopivia alueita.

– Lähipalvelut sijoittuvat keskuksiin ja asumisen alueille. Määräykset ohjaavat tarkempaa suunnittelua: siinä on varmistettava palvelujen riittävyys ja saavutettavuus kestävillä kulkumuodoilla. Yleiskaava ohjaa kaupan suurien yksiköiden sijoittumista. Päivittäin käytettävät kaupan palvelut sijoittuvat keskustoihin ja asuntoalueille, harvemmin käytettävät yksiköt kaupan alueille, kaupunki tiedotti.

Yleiskaava toteutuu useiden vuosikymmenien aikana.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.