Vantaan lähiöt esillä podcast-sarjassa

Vantaan kaupunginmuseon tuottama Lähiö-podcast on suunnattu nuorille aikuisille. Podcast-lähetyksissä keskustellaan tunnettujen vantaalaisten kanssa paikallisidentiteetistä sekä jaksokohtaisista teemoista.

Podcastin kahdeksan jaksoa julkaistaan perjantaisin huhti-toukokuussa 2021 Spotifyssa, Apple Podcastissa sekä osoitteessa lähiöpodcast.fi.

Lähiö-podcastin juontajat Siiriliina ”Sikke” Kantola ja Niilo Helminen ovat nuoria media-alan opiskelijoita. Vantaan kaupungin tiedotteen mukaan Siken juuret ovat Lahdessa ja Niilon Myyrmäessä, joten yhdessä he tarkastelevat Vantaan elämää läheltä ja kaukaa.

– Podcast on avannut Vantaata ja sen lähiöitä asukkaineen ja ilmiöineen hyvin meille tekijöinä. Nämä samat asiat välittyvät podcastista myös kuulijoille, Niilo Helminen uskoo.

Siken ja Nikon jututettavana podcastissa vierailevat stand up -koomikko Ali Jahangiri, tubettajakaksikko Molybros, toimittajat Jenni Pääskysaari ja Ina Mikkola, näyttelijä Chike Ohanwe sekä taiteilija Jesse Pasanen.

– Me päästään kuulemaan eri Vantaan lähiöissä kasvaneiden tarinoita ja jutellaan esimerkiksi siitä, miten just se lähiö on vaikuttanut haastateltavien nuoruuteen ja nykypäivään. Etenkin Ali Jahangirin ja Molybrosin Iban ja Keinaan puheista kuului se, miten Vantaa on suuresti osana heidän identiteettiä, Siiriliina Kantola kertoo.

Ääneen pääsevät myös Vuoden vantaalainen 2020 eli Vaskivuoren lukion kamarikuoro, nuoret vantaalaiset päättäjät sekä Vantaan nuorisotyöntekijät.

Miksi museo sitten tuottaa podcastia?

– Perinteisesti museoissa on nauhoitettu haastatteluja, jotka on tallennettu arkistoon. Aineistoja on saatettu käyttää vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä. Vantaan kaupunginmuseo halusi kuitenkin kokeilla uudenlaista tapaa tallentaa tätä päivää: podcastissa äänitysten sisältö jaetaan heti kaikkien kuultavaksi. Idea sai Museoviraston innovatiivisiin hankkeisiin suunnatun avustuksen, tiedotteessa perustellaan.

– Podcastin käsikirjoituksen juontajat Sikke ja Niilo ovat tehneet itse museon sekä viestintätoimisto Manifeston sparrauksella. Näin esiin on saatu nuoria kiinnostavia aiheita. Pääteema tuli kuitenkin museolta, sillä lähiöt ja kaupungistuminen kuuluvat Vantaan kaupunginmuseon painopistealueisiin. Teknisen toteutuksen sekä podcastin visuaalisen ilmeen on luonut Designer Helsinki.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.