Hannan kodissa valaistusta ohjataan kännykällä

Kun sisustusalan ammattilainen Hanna Yli-Yrjänäinen alkoi suunnitella perheelleen uutta kotia, valaistuksen automatisointi astui mukaan kuvioihin heti alkuvaiheessa.

–Valaistuksen himmentäminen ja kotona-poissa-toiminnon hyödyntäminen ovat arjessa näppäriä. Eikä nukkumaan mennessä tarvitse nousta tarkistamaan, jäikö valoja päälle, koska asian voi kurkata älypuhelimesta.

Yli-Yrjänäinen tekee työkseen sisustussuunnittelua sekä yrityksille että kotitalouksille. Kotiautomaation mahdollisuuksiin oman rakennusprojektin kautta saatu tuntuma auttaa Yli-Yrjänäisen mukaan myös omien asiakkaiden kanssa.

– Valaistuksen suunnittelu ajoissa säästää kustannuksia verrattuna tilanteeseen, jossa toimintoja halutaan lisäillä valmiiseen kotiin jälkikäteen. Budjetointi järjestelmään kannattaakin tehdä jo suunnitteluvaiheessa.

Valaistuksesta kattavaan älykotiin

Yli-Yrjänäisen perheen uudessa omakotitalossa on useita isoja ikkunapintoja, joiden suojaksi valittiin kotiautomaation kautta ohjattavat kaihtimet.

– Kangaskaihtimien avulla kodin sisätilat saadaan suojattua mahdollisimman tehokkaasti auringolta ja sen tuomalta lämmöltä. Tämä säästää arjen kuluissa, kun talon viilentämiseen ei tarvitse käyttää niin paljon sähköä. Aurinkosuojaus auttaa myös vähentämään ikkunoiden läpi tulevan auringon häiritsevää häikäisyä.

Älykodin energiansäästö perustuu turhan käytön leikkaamiseen ja datan hyödyntämiseen kodin ohjauksessa. Automaatio osaa pudottaa ilmanvaihdon tehoa kodin ollessa tyhjillään ja reaaliaikaiset säätilatiedot auttavat älykodin laitteita toimimaan säästeliäämmin. Näin kodissa on aina miellyttävät olosuhteet, mutta samaan aikaan säästetään energiaa.

Kodin valaistuksen ohjaus onnistuu kännykällä

Älykkäät kotiautomaatioratkaisut ovat yhä useamman rakentajan ja remontoijan listalla, kun kodin toiminnallisuuksia mietitään.

Erityisesti kodin valaistuksen ohjaaminen älylaitteiden avulla on lisääntynyt ja erilaisten järjestelmien avulla kotiin saa luotua erilaisia valaistustilanteita. Valaistuksen voi esimerkiksi ajastaa kirkastumaan tiettyyn aikaan aamusta tai toisaalta sammumaan portaittain illan tunteina.

– Perinteisten valokytkimien taakse voidaan nykyään asentaa älykäs moduuli, joka mahdollistaa valojen säädön ja tilanneohjaukset älypuhelimella, kertoo tuotepäällikkö Pauli Kärnä.

Älykkään valaistuksen asennus ei vaadi kaapeloinneilta mitään normaalista poikkeavaa, eikä asentajallakaan tarvitse olla laitteista aiempaa kokemusta. Kuluttajien kannattaa keskustella asiasta sähköasentajan kanssa, ammattilaisia auttavat parhaiten sähkötukkuliikkeet.

Kotiautomaatiolla voidaan nykyisin ohjata mm:

Valaistuksen kirkkauden ja värilämpötilan säätöä ja valmiita ”tilanteita”
Lämmitystä, jäähdytystä ja ilmanvaihtoa läsnäoloon perustuen
Äänentoistoa ja viihdejärjestelmiä
Kaihtimia, markiiseja ja valkokankaita
Kodin turvalaitteita
Energiankäytön mittausta ja hallintaa
Sähköautojen latausta

Etäohjaus ja -seuranta mobiililaitteilla

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.