Vantaalla levitetään pelloille valkoista jauhetta – mistä on kyse?

0
95
Kipsiä levitettiin sateisissa tunnelmissa Vantaan Seutulassa 19.8. Kuva: Kirsi Kurki-Miettinen.

Oho mitä valkoista jauhomaista ainetta levitettiin pelloille Vantaan Seutulassa 19. elokuuta.

Valkoinen aine on maanparannuskipsiä, jota levitetään syksyllä Vantaanjoen lähipelloille Riihimäeltä Helsinkiin. Syksyn aikana valkoista kipsijauhetta on siis luvassa lisää Vantaan kaupungin alueellakin sijaitseville viljelypelloille.

Kyseessä on Vantaanjoen kipsihanke, jolla pyritään osaltaan hillitsemään Itämeren rehevöitymistä.

Kipsin tehokkuus kiintoaine- ja sitä kautta fosforihuuhtouman vähentäjänä on kiistaton. Lisäksi hankkeen alustavien tulosten perusteella kipsi vähentää eroosiota ja fosforihuuhtoumaa myös alueille, joilla muut eroosiontorjuntaan keskittyvät vesiensuojelutoimenpiteet, kuten talviaikainen kasvipeitteisyys, ovat jo laajalti käytössä. Näin se tukee myös muita tehokkaiksi havaittuja toimia kuormituksen vähentämisessä ennestään, kertoo toiminnanjohtaja Anu Oksanen Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksestä.

Vantaanjoen kipsihankkeen toisena vuotena Itämeren rehevöitymisen ehkäisemiseen osallistuu nyt 50 maatilaa. Vantaanjoen varsilla levitetään syksyn aikana kipsiä lähes 2 400 peltohehtaarille maatalouden vesiensuojelutoimena. Pääosa käsiteltävästä peltopinta-alasta sijaitsee Vantaanjoen pääuoman läheisyydessä Nurmijärvellä, Vantaalla ja Hyvinkäällä.

Yksityisten maanviljelijöiden lisäksi vesiensuojeluhankkeeseen ovat lähteneet mukaan Vantaan ja Helsingin kaupungit, jotka vähentävät kipsin avulla ravinnehuuhtoumia omilta pelloiltaan.

Vantaan kaupunki on ollut mukana monissa vesiensuojeluhankkeissa jo aikaisemmin, joten tämä on hyvää jatkoa niille.

Vantaan tilanhoitaja Tuomas Vaherlehto mainitsee useita hyötyjä peltojen kipsikäsittelystä.

Uusien toimenpiteiden kokeilu tuo tietoa ja kokemusta siitä, miten voitaisiin parantaa veden laatua ja lisätä Vantaanjoen virkistyskäyttöä ja viihtyvyyttä. Hyväkuntoiset pellot ovat myös helpompia hoitaa ja viljellä, joten kipsikäsittelyllä toivotaan saatavan useita hyötyjä, Tuomas Vaherlehto kertoo.

Vantaanjoen kipsihanketta toteuttavat John Nurmisen Säätiö, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhditys, Helsingin yliopisto ja Suomen ympäristökeskus.

Hankkeen ensimmäisenä vuonna 2018 kipsikäsiteltiin vajaat 1 100 hehtaaria peltoa.

Kipsiä levitettiin sateisissa tunnelmissa Vantaan Seutulassa 19.8. Kuva: Kirsi Kurki-Miettinen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.