Uusi Iloinen Teatteri räväyttää uudella kevätrevyyllä – mukana Sinikka Sokka

Perinteikkään helsinkiläisen Uuden Iloisen Teatterin kevätkauden 2019 ilottelu on Herkkua kuin heinänteko -revyy. Linnanmäen Peacock-teatterissa UIT:n revyyssä nähdään sketsikohtausten lomassa laulu- ja tanssinumeroita.

UIT:n kevätkauden esityksessä on mukana teatteritaiteen pitkänlinjan konkari, televisiostakin tuttu näyttelijä Sinikka Sokka. Aiemmin Sokka on ollut mukana kuudessa UIT:n revyyssä.

– Ensimmäinen UIT:n tuottama revyy, jossa olin mukana, oli Haloolla päähän vuonna 1996. Sen ohjasi Jukka Virtanen. Viimeisin oli vuoden 2004 revyy Hei me tervataan. Sen jälkeen olen ollut mukana muissa revyissä eri kiertueilla, mutta ne eivät ole olleet UIT:n tuottamia, Sinikka Sokka kertoo.

Sokka iloitsee siitä, että revyy on ammattilaisten toteuttamana teatteritaiteen lajina selvästi nousussa Suomessa.

– Kun aloitin revyy-tuotannoissa esiintymisen, revyy oli paljon harvinaisempaa eikä siinä tarvittavaa osaamista arvostettu niin paljon kuin nyt, Sokka mainitsee.

Revyy viehättää Sinikka Sokkaa tyylilajina valtavasti – ja monesta syystä. Tehtävät ovat monipuolisia sisältäen näyttelemistä, laulamista ja tanssimista. Kukin esiintyjä saa olla monena. Hahmot ja tyypit vaihtuvat näytöksen edetessä nopeasti ja vauhdikkaasti. Tyylilaji myös kokoaa yhteen paljon eri alojen ammattilaisia, kuten laulajia, muusikoita, tanssijoita ja näyttelijöitä.

– Mukana on liikunnallista heittäytymistä ja musiikillista osaamista. Saa esimerkiksi laulaa stemmoissa.

– Revyy on yhtä aikaa erittäin kiehtovaa, haastavaa ja vaativaa. Myös yleisökontakti on ihan hirveän välitöntä. Välittömyys yleisökontaktien suhteen on erittäin palkitsevaa, Sinikka Sokka kertoo.

Esitystä tahdittaa 11-miehinen Jean S. -orkesteri, joka on toiminut UIT:n housebändinä vuodesta 2008. Bändillä on esityksessä iso rooli ja se soittaakin näyttämöllä sen sijaan, että olisi piilossa lavan ja katsomon välissä.

– Uskon, että kaikille esiintyjille, tänä nykyisenä niukkuuden aikana kun Suomessa leikataan kaikesta taiteesta, on hienoa ja rohkeaa ottaa orkesteri mukaan esitykseen. Jean S on täynnä loistavia tyyppejä ja hienoja soittajia. Se tulee ehdottomasti olemaan kohottava elementti ja sillä tulee olemaan suuri merkitys kokonaistunnelmalle. Yleisölle se antaa paljon kun musiikkipuoleen satsataan näin vahvasti, Sinikka Sokka uskoo.

Sokan mielestä on tärkeää, että Helsingissä toimii ammattilaisten revyy-teatteri.

– UIT ei saa tuotantoihin mitään valtion avustuksia, vaan koko toimintatapa perustuu siihen, miten paljon yleisöä tulee nauttimaan esityksistä. Yleisö on ihan suoraan meidän palkkojemme maksajia.

Sokan mielestä revyy-produktioihin voisi myöntää edes kaupungin tukea koska revyy tarjoaa paljon virkistysmahdollisuuksia helsinkiläisille.

Uuden Iloisen Teatteri toukokuussa ensi-iltansa saava Herkkua kuin heinänteko on järjestyksessä sen 41. kevätrevyy. Esityksen ohjauksesta vastaa näyttelijä ja UIT:n revyistä tuttu Sari Siikander. Koreografit teokseen suunnittelee Tanssii Tähtien kanssa -tanssija Mikko Ahti. Rooleissa nähdään Sokan lisäksi myös Nina Tapio, Sami Hintsanen, Pihla Penttinen, Antti Lang, Kai Vaine, Katariina Havukainen ja Panu Vauhkonen.

Jani Jakonen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.