Uudellamaalla pula korkeakoulujen aloituspaikoista

Kuvituskuva

Helsingin seudun kauppakamarin mukaan Uudenmaan korkeakoulujen aloituspaikkojen määrä ei vastaa alueen todellista kysyntää.

Korkeakouluihin hakee Helsingin seudulla jatkuvasti enemmän opiskelijoita kuin aloituspaikkoja on tarjolla. Kauppakamarin mielestä tämä rakenteellinen vinouma vaikuttaa kielteisesti koko metropolialueen kilpailukykyyn.

Korkeakoulujen vetovoima on kasvanut koko ajan Uudellamaalla viime vuosina. Vetovoiman kasvu ei kuitenkaan näy korkeakoulujen aloituspaikkojen jakaumassa – Helsingin seudun korkeakoulujen hakijamäärät ovat kasvaneet jatkuvasti, mutta aloituspaikkoja ei ole lisätty samassa suhteessa.

Vuosien 2018–2020 aikana ensisijaisesti Uudenmaan korkeakoulujen hakeneiden määrä on noussut 34 prosentista 44 prosenttiin, tiedotti Helsingin seudun kauppakamari.

Vuosina 2017–2019 yli 30 prosenttia maan ylioppilaista valmistui Uudeltamaalta, mutta seuraavan syksyn yhteishaussa maakuntaan kohdistui vain noin 26 prosenttia aloituspaikoista.

– Uudenmaan taloudellinen painoarvo ja sen väestökehitys eivät näy alueen korkeakoulujen aloituspaikoissa. Vaje pelkästään edellisen vuoden ylioppilaiden lukumäärän ja aloituspaikkojen suhteessa on merkittävä ja lisäksi on huomioitava, että korkeakoulutuksen on vastattava myös työikäisen väestön koulutustarpeeseen, totesi Helsingin seudun kauppakamarin asiantuntija Riikka Vataja.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.