Ullanlinnassa avautunut näyttely vie lapsuuden Ullanlinnaan

Eeva-Kaisa Ailus tunnetaan värikkäistä, ekspressiivisistä maalauksistaan.

Kuvataiteilija Eeva-Kaisa Ailuksen näyttely vie katsojat Ullanlinnaan, jossa lapset viettivät aikaa gallerioissa ja taiteilijat näkyivät katukuvassa.

”Ihan kuin leikkikalukaupassa” –näyttely on esillä Galleria Pogossa Tehtaankadulla 22.6.-25.7.2021.

Näyttelyssä on esillä ekspressiivisiä ja värikkäitä öljyvärimaalauksia, joissa esiintyvät muun muassa 60-luvun lapsille tutut lelut.

– Lapsilla ei ollut määrällisesti paljon leluja, mutta ne olivat sitäkin rakkaampia. Muistan vihreän peltisammakon, sairaanhoitaja-muovilelun ja Kaunotar-koiran. Rakkaita olivat myös punaiset nukenvaunut ja hopeanpunainen Luxus -polkupyörä, kertoo Ailus.

Tuolloin myös Batman oli lapsien suosikki. Yksi maalauksista kertoo tästä.

– Naapurin Tompalla oli Batman-auto, jonka pakoputkesta tuli ulos punainen tuliliekki kun pyörät pyörivät. Olin saanut Muropaketista Robin –merkin, joka oli hakaneulalla kiinni toppatakissani. Kävimme katsomassa myös Walt Disneyn piirrettyjä Joukolan leffateatterissa Kapteeninkadulla. Tilassa on nykyisin KOM-teatteri.

Näyttelyn nimi viittaa paitsi lapsuuden leluihin myös siihen, että Galleria Pogon paikalla oli Ailuksen lapsuudessa kauppa, jossa hän kävi lähes päivittäin.

– Ostimme sieltä munkkeja, värikkäitä kovia karamelleja ja tietysti maitoa lasipullossa.

Näyttelypaikan sijainti oli Ailukselle mystinen sattuma.

– Olin jo sopinut keväällä 2021 perustettavan gallerian kanssa näyttelystäni, ja kun sitten kuulin uuden gallerian osoitteen, menin aivan hämilleni. Perheeni asui 60- ja 70-luvuilla samassa talossa, jossa galleria sijaitsee ja vieläpä gallerian yläkerrassa.

Gallerian nimen kuultuaan taiteilijan hämmennys jatkui, sillä talossa asui hänen lapsuudessaan poika nimeltä Poko.

– Kaikki nämä sattumat antoivat minulle vahvan tunteen näyttelystä, joka viittaa lapsuuteen Tehtaankadulla.

Lapsuus kantakaupungissa oli toisenlaista 60–70 -luvuilla. Ullanlinna oli kuin oma pieni kaupunkinsa, jossa asui kaikenlaisia ihmisiä.

– Porttikongit ja ovet olivat auki. Perunanmyyjät tulivat hevoskärryillä pihaan ja huusivat kovaan ääneen, että perunaa, ostakaa perunaa. Teitittelimme vanhempia ihmisiä ja kadulla sanottiin päivää. Kilpailimme pihalla siitä, kuka ehtii ensimmäisenä avaamaan oven pihalle tulevalle aikuiselle, kertoo Ailus.

Galleria Pogon lähellä oli kuuluisia gallerioita. Samassa talossa oli 70-luvulla Claire Ahon Galleria Beckasin, josta tuli talon lapsille paikka, missä koulun jälkeen tehtiin läksyjä. Lapset olivat myös tervetulleita näyttelyiden avajaisiin.

– Minä, Clairen Ahon poika Jussi ja Poko C-rapusta harrastimme yhdessä elokuvakerhoa. Kun Pokon perhe sitten muutti pois Tehtaankadulta, muutimme heidän asuntoonsa.

Gallerioita riitti. Huvilakadulla oli vuosina 1970-77 Galleria Cheap Thrills.

– Kävimme kavereiden kanssa Cheap Thrillsissä lähes päivittäin. Vaikka olin lapsi, muistan hyvin taiteilijat, kuten Juhani Harrin, jolla oli upeat mustat viikset, sekä Elokorjaaja –ryhmän taiteilijat. Kadulla saattoi nähdä Isokynä Lindholmin silinterihattussaan ja Daven veljen Callen, jolla oli eriväriset kengät jaloissaan ja joka nähdessään minut nosti syliinsä ja heitti ilmaan, kertoo Ailus.

Ihan kuin leikkikalukaupassa –näyttely kumpuaa kultaisista lapsuusmuistoista. Maalaukset ovat täynnä iloa ja värejä, raikkaita tuulahduksia menneisyydestä.

Batman ja Robin oli myös taiteilija Eeva-Kaisa Ailuksen suosikkileffa 60- ja 70-luvuilla.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.