Töölöntulliin kertaheitolla neljä asuinkerrostaloa

Töölön tullin kulmilla rakennetaan kertaheitolla kolme isoa täysin uutta asuinkerrostaloa. Lisäksi vanha 1960-luvun toimistorakennus saneerataan parhaillaan asunnoiksi.

Kyseessä on merkittävä ja harvinainen ilmiö, sillä Taka-Töölöön ja Meilahteen ei ole juurikaan rakennettu uusia asuinkerrostaloja viime vuosina.

Kolme uutta kerrostaloa nousevat puretun Markkinointi-instituutin talon paikalle osoitteeseen Töölöntullinkatu 4-6. Rakennusyhtiö YIT markkinoi kohdetta Töölöntullin uusimpana asuinkorttelina nimeltään Kirjailijakortteli.

Uudet talot ovat nimeltään Asunto Oy Helsingin Linna, Asunto Oy Helsingin Kivi ja Asunto Oy Helsingin Waltari. Pisimmällä on Helsingin Kiven rakentaminen: rakennustyömaalla olevan taulun mukaan kohde valmistuu arviolta syksyllä 2021.

Puretun Markkinointi-instituutin vieressä säilyy monien töölöläisten muistama Helsingin aikuisopiston rakennus osoitteessa Töölöntullinkatu 8. Se remontoidaan asunnoiksi. Helsingin kaupunginvaltuuston syksyllä 2019 hyväksymässä asemakaavan muutosehdotuksessa rakennuksesta käytetään myös nimitystä TVK-talo.

Kiinteistö valmistui vuonna 1967 silloisen Toimihenkilö- ja Virkamiesjärjestöjen Keskusliiton toimitaloksi (TVK). Helsingin aikuisopisto on Toimihenkilöjärjestöjen Opintoliitto ry:n pyörittämä opinahjo, ja se muutti Runeberginkadulle vuonna 2020.

Purettu Markkinointi-instituutin rakennus valmistui niin ikään 1960-luvulla. Kaupunki ei nähnyt kohteella suojelua edellyttäviä arvoja. TVK-talo sen sijaan suojeltiin asemakaavamuutoksessa, vaikka sen käyttötarkoitus muuttuikin.

Markkinointi-instituutti sulautettiin pari vuotta sitten Rastor osakeyhtiöön, ja toiminta muutti Töölöntullinkadulta Espooseen.

Töölöntullinkadulle nousevat uudet asuintalot sijaitsevat Taka-Töölön ja Meilahden rajalla, mutta virallisesti niukasti Meilahden kaupunginosan puolella.

Jani Jakonen

Entinen aikuisopisto työmaapressujen peitossa.
Asunto Oy Helsingin Kivi rakenteilla.