Talinrantaan asuntoja yli 20 vuoden tauon jälkeen

Pääosin 1990-luvulla rakennettuun Talinrantaan on tulossa pitkästä aikaa uusia asuintaloja.

Helsingin kaupungin rakennuskannasta kertovan tilaston mukaan Munkkivuoren länsipuolella sijaitsevaan Talinrantaan ei ole rakennettu lainkaan asuntoja vuosina 2000-2018. Tilanteeseen on nyt tulossa muutos, sillä kaupunki on vuokraamassa Talinrannan keskellä sijaitsevan mäkialueen asuntotuotantoon.

Jätelaitos häipyi

Uudet kerrostalot on asemakaavoitettu Talinrannan korkeimman mäen ympäristöön. Mäki kohoaa melkein kymmeneen metriin merenpinnasta.

Tontilla on sijainnut käytöstä poistetut Talin jätevedenpuhdistamon konehalli sekä kaksi lietesiiloa, joita jossakin vaiheessa suunniteltiin kunnostettavaksi taide- ja käsityökäyttöön. Rakennukset on sittemmin purettu ja tontin maaperä on kunnostettu.

Uuden asuinkorttelin rakennusoikeus on 5 300 kerrosneliömetriä. Taloissa on neljästä kuuteen kerrosta. Korttelin osoitteena on Muusanpolku 1.

Parin vuoden takaisen asemakaavamuutoksen mukaan kortteli käsittää kolme kerrostaloa.

Talinrannan alueella on pääosin 1990-luvulla rakennettuja asuinrakennuksia. Kaavaratkaisun tavoitteena on täydentää Talinrannan alueen kaupunkirakennetta aivan alueen keskustassa.

Helsingin kaupunginhallitus päätti syksyllä 2018 varata tontin kaupungin asuntotuotantotoimistolle hitas-omistusasuntotuotantoa varten. Nyt tammikuussa 2020 kaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle tontin vuokrausperiaatteiden hyväksymistä. Kaupunginvaltuuston on määrä vahvistaa vuokrausperiaatteet kokouksessaan 29. tammikuuta.

Liiketila mahdollinen

Uudet asuintalot saattavat tuoda lisää palveluja Talinrantaan, jossa niitä on ennestään niukasti. Uuden asuintalon pohjakerrokseen on kaavoitettu vähintään 100 neliömetrin kokoinen, Muusantorille avautuva liiketila. Muusantorin tienoilla on tosin tällä hetkellä ainakin kaksi tyhjää liiketilaa, joihin haetaan vuokralaista.

Liiketilaan haetaan vuokralaista Talinrannassa

TALINRANNAN RAKENNUSKANTA:

Talinrannan kaupunginosa on rakennettu pääosin 1990-luvulla

– Vuosina 1980-1989 valmistuneet rakennukset: 0 kpl

– Vuosina 1990-1999 valmistuneet rakennukset: 51 kpl

– Vuosina 1990-1999 valmistuneet asunnot: 590 kpl

– Vuosina 2000-2018 valmistuneet rakennukset: 1 kpl

– Vuosina 2000-2018 valmistuneet asunnot: 0 kpl

– Asukasmäärä nykyisin reilut 1 100.

Lähde: Helsingin seudun aluesarjat / Helsingin kaupungin tilastotoimi