Kung-fu! Peking-ooppera saapui Kannelmäkeen

Wusheng Company: Trog. Kuva: Teemu Ullgrén.

Kannelmäen Kanneltalossa esitetään tammikuussa 2020 suomalaisen peking-oopperan uutuusteosta nimeltään Trog.

Suomalaisen Wusheng Companyn teos Trog pureutuu taistelulajien ytimeen kiinalaistyylisen oopperan keinoin.

Peking-oopperaperinteiden mukaisesti tarinaa kerrotaan vahvoin ja korostetuin liikkein, jotka kietoutuvat saumattomasti musiikkiin. Peking-oopperan liikekieli yhdistelee balettia ja kung-futa.

Trog-teos perustuu englantilaisen kirjailijan John Evansin runomuotoiseen tekstiin, joka on sovitettu nyt ensimmäistä kertaa näyttämölle.

Teos pureutuu taistelulajien ytimeen: kehittyäkseen taistelulajien harrastajana ja ennen kaikkea ihmisenä, tarvitaan muutakin kuin fyysistä voimaa. Tarina kertoo eristäytyneestä ja menneisyytensä kieltävästä Trogista (Antti Silvennoinen), jonka salaperäinen Crystalman (Pekka Saarikorpi) johdattaa matkalle kohti todellista mestaruutta ja syvempää itseymmärrystä. Lopulta vahvuus löytyy oman haavoittuvaisuuden kautta.

Kiinassa peking-oopperaa opiskellut Antti Silvennoinen käsittelee teoksessa omakohtaisia kokemuksiaan peking-oopperan harjoittelun parissa, sillä niin kuin taistelulajit, myös peking-ooppera vaatii taituruutta.

Teoksen äänimaisema koostuu monenlaisista elementeistä. Mukana on lyömäsoittimia, suomeksi laulettuja perinteisiä peking-oopperamelodioita, kehorytmiikkaa ja digitaalista tuotettua ääntä.

Mielenkiintoisen lisänsä äänisuunnitteluun tuo uusin teknologia. Esityksessä on käytössä MI.MU-hanskat, joiden avulla käden liikkeillä pystyy esimerkiksi nostamaan ja vähentämään äänenvoimakkuutta. Interaktiivisia hanskoja käytetään ensimmäistä kertaa näyttämöllä.

Wusheng Companyn maksullisia esityksiä on luvassa Kanneltalossa vielä muun muassa 25.1, 30. 1. ja 31.1.2020.

Wusheng Company: Trog. Kuva: Teemu Ullgrén.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.