Suomalaiset uskovat asuntonsa käyvän kaupaksi

Huoli ei vallannut kodinvaihtajan mieltä

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton teettämän kyselyn mukaan suurin osa kodinomistajista ei ole huolissaan asuntonsa markkina-arvosta. Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth ja hallituksen puheenjohtaja Jussi Mannerberg keskustelivat Suomen asuntokaupan nykytilanteesta ja tulevaisuudesta Johan nyt on asuntomarkkinat -tilaisuudessa.

”Kyselyn perusteella huoli ei ainakaan vielä ole hallitseva. Kasvukeskuksissa asuvista yli 80 % ja maaseudulla asuvista 60 % ei ole huolissaan oman kodin arvon laskusta. Myös selkeä luottamus ammattitaitoisen välittäjän apuun oli ilahduttava tulos”, Ehrnrooth totesi.

IRO Researchin 1000 suomalaista -paneelin vastaajista 43 % piti osaavan välittäjän myyntiapua tärkeimpänä tai toiseksi tärkeimpänä tekijänä. Kodin myyntiä eniten helpottavat asuinkunnan houkuttelevuus ja asunnon hyvä kunto. Vastauksista ilmeni myös, että varainsiirtoveron lasku avittaisi asunnon myyntiä.

Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla asuvien joukossa huoli korostui hieman enemmän. Asuntojen hinnat ovat monella muuttotappiopaikkakunnalla laskussa. Avainasemassa on kohteen oikea hinnoittelu.

Kaupungistuminen jatkuu, mutta etätyöskentely lisää kysyntää kakkosasunnoille

Koteja myydään reippaasti pitkän ajan keskiarvoa paremmin pääkaupunkisedulla, Turussa ja Tampereella. Asuntoja vaihdetaan tasaiseen tahtiin myös Oulussa, Kuopiossa ja Lahdessa. Sen sijaan Jyväskylän, Kouvolan, Lappeenrannan ja Porin asuntokaupan määrä on tipahtanut pitkäaikaisen keskiarvon alapuolelle.

”Asuntokauppa käy tasaisesti, mutta kauppamäärien kasvu on hyvin keskittynyttä. Väestöennusteiden mukaan selkeää kasvua nähdään tulevaisuudessa vain Helsingin, Tampereen ja Turun seuduilla. Suomen nopeasti ikääntyvä väestö ohjaa myös muuttoliikettä kaupunkeihin, kun ikäihmiset hakeutuvat asumaan palveluiden lähelle”, Ehrnrooth kuvailee.

Etätyön yleistyminen luo myös kysyntää kakkosasunnoille esimerkiksi omalle synnyinpaikkakunnalle. Toisaalta työpaikkoja on avoinna myös kasvukeskusten ulkopuolella, ja osaajien houkuttelu onkin iso savotta monelle kunnalle ja yritykselle.

Keskusliiton puheenjohtaja Jussi Mannerberg viittasi Suomen Kiinteistönvälittäjät SKVL ry:n teettämään ennusteeseen, jonka mukaan esimerkiksi Satakunnassa välittäjistä 70 % uskoo kerrostaloasuntojen kysynnän kasvavan. ”Pitkään odotettu varainsiirtoverouudistus olisi myös tarpeellinen keino edistää työn perässä muuttajien mahdollisuuksia. Työpaikkoja on Suomessa paljon tarjolla mutta siirtyminen toiselle paikkakunnalle on yhä vaikeampaa”, Mannerberg pohtii.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.