Raide-Jokerin koeliikenne etenee idästä länteen

ArticXL-pikaraitiovaunu Roihupellon varikolla.

Raide-Jokerin reitillä voi syksyllä nähdä raitiovaunuliikennettä.

Raide-Jokerin tekninen koeliikenne käynnistyi Roihupellon varikolla elokuun 2022 alussa ja myöhemmin loppuvuodesta koeliikenne etenee pikaraitiotien reitillä alueittain.

Koeliikenne etenee vaiheittain idästä länteen, eli ensimmäisenä pikaraitiovaunun Raide-Jokerin kiskoilla voi bongata Itä-Helsingissä. Itäkeskuksesta ja Roihupellosta Raide-Jokerin reitti kulkee Viikin, Oulunkylän, Haagan ja Pitäjänmäen läpi Espoon Keilaniemeen.

Moni helsinkiläinen on jo istunut Raide-Jokerin käyttöön valmistetun Artic XL-pikaraitiovaunun kyydissä kantakaupungissa, sillä raitiovaunua on testattu matkustajaliikenteessä vanhassa raitiotieverkostossa Kauppatorin ja Oopperan välisellä linjalla 4S.

Raide-Jokeri on täysin uusi raitiotie, ja Helsingin ensimmäinen pikaraitiovaunujen käyttöön rakennettu raitiotie.

Raide-Jokerin kaikki kiskot on saatu asennettua kesän aikana. Lisäksi on tehty ajojohdinasennuksen viimeisteleviä töitä.

Pikaraitiolinjan tekninen koeliikenne Raide-Jokerin reitillä on jaettu kuuteen eri pituiseen alueeseen.

Jokaiselle koeajoalueelle on suunniteltu vakioitu toimintatapa sekä käytännöt, miten koeajoprosessi etenee. Ensin testataan niin kutsutussa hidasajossa miten vaunu liikkuu ratainfralla.

Seuraavaksi todennetaan järjestelmien, kuten esimerkiksi vaihteenohjausjärjestelmän ja liikennevalojen toiminnallisuutta. Lopulta kullakin koeliikennealueella ajetaan myös sille määriteltyä operointinopeutta.

– Koeajojen aikana tiellä liikkuvien turvallisuus varmistetaan liikenteenohjaajien ja opaskylttien avulla sekä aluekohtaisella tiedottamisella, tiedotti Raide-Jokeri -hanke.

Tavoitteena on saada järjestelmien käyttöönottotestaukset ja tekniset koeajot tehtyä kesäkuuhun 2023 mennessä. Liikennöinnin aloitus suunnitellaan yhdessä HSL:n ja liikennöitsijän kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.