Pyhän Laurin kirkossa on maksuton opaspalvelu kesän ajan

Kesäopas Paula Rajala Vantaan Pyhän Laurin kirkolla. Kuva: Tikkurilan seurakunta.

Vantaan Pyhän Laurin kirkolla päivystää tänäkin kesänä kesäopas.

Maksuttoman opastuksen voi myös varata etukäteen omalle ryhmälleen – olipa opastettavia sitten vain pari tai suurempi joukko.

Kesäopas Paula Rajala on Pyhän Laurin kirkolla elementissään.

Keskiajalta peräisin oleva kirkko on nykytiedon valossa rakennettu 1450-luvulla, mutta paikalla on jo sitä ennen sijainnut puinen kirkko. Rajala taas on kiinnostunut keskiajasta ja perehtynyt keskiaikaiseen arkeologiaan niin opintojensa kautta kuin muutenkin.

– Kirkonkylän ympäristö on inspiroiva ja kirkko itsessään todella kaunis. 1800-luvulla kirkkoa tuhonneesta tulipalosta huolimatta seinissä on säilynyt alkuperäinen fiilis, Paula Rajala sanoo Vantaan seurakuntien tiedotteessa.

Esimerkiksi Pyhän Birgitan näkyjä latinasta suomeksi kääntänyttä Rajalaa kiehtovat keskiajassa monet asiat.

– Ihmisten maailmankuva oli silloin niin perustavalla tavalla erilainen. Toisaalta keskiaika on myös paljon enemmän kuin usein ajatellaan, oli esimerkiksi kaupankäyntiä ja luostareissa harjoitettiin yrttien kasvattamista sekä lääkintää.

Rajala itse on liike-elämästä latinistiksi hypännyt uranvaihtaja, joka on opiskellut myös esimerkiksi museologiaa, historiaa ja kulttuurihistoriaa.

Menneisyyden esittely ja opastaminen ovat tuttua puuhaa Mannerheim-museossa työskennelleelle ja Helsingin kaupunginmuseossa opastuksia tehneelle naiselle.

Museo-opastusten tyylejä ja teemoja on saanut sovittaa hyvin monenlaisille ryhmille kolmevuotiaista ikäihmisiin.

Kohteena Pyhän Laurin kirkko on hänelle kuitenkin erilainen.

– Kirkkorakennukset asettuvat jännittävään rajapintaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Ne ovat hengellisiä paikkoja ja samalla kulttuurikohteita, niissä voi nähdä museaalisia piirteitä olematta museoita. Niissä on mielenkiintoista arkkitehtuuria sekä taidetta, ja ne linkittyvät historiaamme heijastamalla yhteiskuntaa eri aikakausina eri tavoin.

Pyhän Laurin kirkon kesäopas palvelee 9.6.–12.8. Opas on kirkolla pääsääntöisesti ma–pe kello 12–18. Jos maksuttoman opastuksen haluaa varata etukäteen, yhteystiedot löytyvät Vantaan seurakuntien nettisivuilta.

Vantaan Pyhän Laurin kirkko. Kuva: Marja Väänänen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.